Bilateraal onderzoek
Neem een voorsprong op je concurrenten dankzij een bilaterale samenwerking met imec.
Coöperatieve R&D samenwerking
Beperk je risico’s en verlaag je kosten door samen met andere bedrijven precompetitief onderzoek te voeren.
Voorbeelden
Verken de manieren waarop imec de toekomst verandert.
imec.istart
Wil je een versnelling hoger schakelen met je techstart-up? Klop dan aan bij imec.istart.
imec.xpand
Wil je met nanotechnologie de markt op? Imec.xpand ondersteunt je van begin tot eind.
Spin-offs
Verken hier de lijst van spin-offbedrijven van de Vlaamse innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie.

Smart mobility

Met technologie maken we de mobiliteit van de toekomst vlotter, schoner en veiliger.

In een verstedelijkte regio als Vlaanderen merken we het elke dag: we betalen een zware prijs voor ons verplaatsingsgedrag. Ongevallen en files zijn dagelijkse kost. De uitstoot van fijnstof, NO2 en CO2 bedreigt onze gezondheid en die van onze planeet.

De technologie van morgen moet daarin verandering brengen. Smart mobility rijdt op twee sporen:

  1. We maken het verkeer veiliger, vlotter en schoner.
  2. We maken alternatieven voor de auto aantrekkelijker.

1. Smart mobility dankzij slimme elektrische auto’s

Het potentieel van elektrische wagens is duidelijk. En dankzij betere batterijen zal hun actieradius verder toenemen – zodat het laatste concurrentienadeel ten opzichte van benzine- of dieselwagens verdwijnt.

Ook de zelfrijdende auto staat in de steigers. Al is er nog heel wat nieuwe technologie nodig om tot een grootschalige uitrol van geconnecteerde en autonome voertuigen te komen. Autonome voertuigen moeten objecten zoals andere auto’s, fietsers en voetgangen onderscheiden – ook bij slecht weer en in het donker. Ze moeten ogenblikkelijk en adequaat kunnen reageren op plotselinge situaties verder op de weg, zonder omweg langs de cloud. Daarvoor moeten ze dus communiceren met andere voertuigen en de weginfrastructuur. Op die manier maken ze ook optimaal gebruik van ons verkeerssysteem, en zorgen ze voor een vlotte doorstroming. 

Imec timmert mee aan de weg door de ontwikkeling van:

  • kleine, betaalbare en accurate sensorsystemen op basis van camera’s, radar en lidar
  • hardware-geïntegreerde low-power algoritmes voor de snelle offline fusie en analyse van sensordata
  • betrouwbare en snelle connectietechnologieën voor communicatie tussen auto’s onderling en met de weginfrastructuur

Imec ondersteunt ook Mobilidata, het grootschalige programma van de Vlaamse overheid om een innovatief cooperative intelligent transport system (C-ITS) uit te rollen in Vlaanderen, met inbegrip van slimme kruispunten. 

2. Smart mobility in een smart city

Vooral in onze steden evolueren we naar een mix van (geconnecteerde) vervoersmodi. In onze straten eisen almaar meer klassieke én alternatieve vervoermiddelen hun plaats op, zoals (elektrische) fietsen, steps en skateboards.

Dikwijls gaat het om deelformules, zodat mensen vlot de juiste transportmodus kiezen op het juiste moment. Al komt daar voorlopig nog wat gepuzzel bij kijken. 

Ook hier biedt digitale technologie een uitkomst:

  • Geïntegreerde mobiliteitsapps helpen mensen om de meest doeltreffende combinatie te kiezen van auto, fiets, tram, step, ... Koppel daaraan nog een eengemaakt tarief en je hebt echte mobility as a service.
  • In een smart city wordt het ook mogelijk om de stedelijke infrastructuur flexibel aan te passen aan het gebruik: bijvoorbeeld door de functie van een weg te veranderen naargelang de weersomstandigheden of het moment van de dag.

We brengen met CityFlows ook, door middel van innovatieve sensorfusie, de diverse mobiliteitsstromen in de stad in kaart. Zo kunnen de overheid, de hulpdiensten, de winkeliers, en ook de verkeersregelaars hier in real time rekening mee houden.

Ben je als bedrijf zelf bezig met slimme mobiliteit? Dan kun je bij imec terecht voor verkennend onderzoek, cocreatie, validatie in reële omstandigheden, ...

Neem gerust contact met ons op

Jan Adriaenssens

This website uses cookies for analytics purposes only without any commercial intent. Find out more here. Our privacy statement can be found here. Some content (videos, iframes, forms,...) on this website will only appear when you have accepted the cookies.