Als wereldvermaard onderzoekscentrum gelooft imec in de bijdrage van technologie aan een betere toekomst. Lokaal brengen we die visie in de praktijk door bedrijven en overheden te ondersteunen bij hun duurzame innovatie.
Imec ontstaat in 1984 als onafhankelijk onderzoekscentrum voor micro- en later nano-elektronica.
Het doel is om alle academische kennis rond chiptechnologie in Vlaanderen te bundelen. Want die technologie is de motor voor de derde industriële revolutie – en daarmee voor de blijvende welvaart van de regio.
Sinds 2016 is ook iMinds (voorheen IBBT), het strategische onderzoekscentrum van Vlaanderen op het gebied van digitale innovatie, onderdeel van imec. Daardoor vind je bij imec vandaag zowel soft- als hardware onder één dak.
Duik in de geschiedenis van imec
Download imec's geconsolideerde jaarrekening van 2023
In 2019 onderschreef imec het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Want we zijn ervan overtuigd dat we met onze research, interne processen en lokale initiatieven kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.
Het is ondertussen meer dan duidelijk dat de strategische keuze voor de oprichting van imec een schot in de roos was. Dankzij een intense samenwerking met de industrie brengt imec jaarlijks meer dan 500 miljoen euro buitenlands kapitaal naar Vlaanderen.
Daarnaast draagt imec bij aan de Vlaamse economische groei door bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling van innovatieve digitale toepassingen. En dat binnen diverse domeinen zoals industrie 4.0, mobiliteit, gezondheidszorg of energie.
Uit een onafhankelijke impactstudie blijkt dat imec tussen 2014 en 2023 6,98 miljard euro aan toegevoegde waarde realiseerde in Vlaanderen. En dat de fiscale terugvloei 3,9 miljard euro bedroeg. Tijdens deze periode kreeg imec 960 miljoen euro subsidie.
Elke euro die Vlaanderen investeert in imec levert dus 11,7 euro aan toegevoegde waarde en fiscale terugvloei op.
De aanwezigheid van imec geeft ook het start-uplandschap een flinke boost:
Op deze manier zorgt de imec-cluster voor meer dan 13.400 jobs, waarvan 2900 in spin-offs.
Imec ondersteunt het Vlaamse bedrijfsleven op verschillende manieren:
Heb je vragen over imec? Of wil je met ons samenwerken?
Het doel van RVO Society is om de interesse van 5- tot 25-jarigen voor technologie aan te wakkeren. De organisatie staat op het kruispunt tussen onderzoek en onderwijs: ze vertaalt de innovatiekennis van bedrijven en onderzoekscentra naar onderzoeksprojecten en onderwijsactiviteiten voor jonge mensen.
RVO Society is opgericht in 2000 ter nagedachtenis van Roger Van Overstraeten, de stichter en eerste CEO van imec. Haar belangrijkste partners zijn de Vlaamse overheid en Vlaamse universiteiten, imec, Cera en Agoria.