/Home/Over imec

Over imec

Als wereldvermaard onderzoekscentrum gelooft imec in de bijdrage van technologie aan een betere toekomst. Lokaal brengen we die visie in de praktijk door bedrijven en overheden te ondersteunen bij hun duurzame innovatie.

Imec ontstaat in 1984 als onafhankelijk onderzoekscentrum voor micro- en later nano-elektronica. 

Het doel is om alle academische kennis rond chiptechnologie in Vlaanderen te bundelen. Want die technologie is de motor voor de derde industriële revolutie – en daarmee voor de blijvende welvaart van de regio.

Sinds 2016 is ook iMinds (voorheen IBBT), het strategische onderzoekscentrum van Vlaanderen op het gebied van digitale innovatie, onderdeel van imec. Daardoor vind je bij imec vandaag zowel soft- als hardware onder één dak.

Duik in de geschiedenis van imec

Download imec's geconsolideerde jaarrekening van 2023

In 2019 onderschreef imec het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen. Want we zijn ervan overtuigd dat we met onze research, interne processen en lokale initiatieven kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst.

Verken onze duurzaamheidsstrategie

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Positieve balans voor de regio

Het is ondertussen meer dan duidelijk dat de strategische keuze voor de oprichting van imec een schot in de roos was. Dankzij een intense samenwerking met de industrie brengt imec jaarlijks meer dan 500 miljoen euro buitenlands kapitaal naar Vlaanderen.

Daarnaast draagt imec bij aan de Vlaamse economische groei door bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling van innovatieve digitale toepassingen. En dat binnen diverse domeinen zoals industrie 4.0, mobiliteitgezondheidszorg of energie.

Uit een onafhankelijke impactstudie van Idea Consult blijkt dat imec tijdens de periode 2014-2023 een toegevoegde waarde van 6,98 miljard euro realiseerde in Vlaanderen. Over dezelfde periode was er een fiscale terugvloei van 3,9 miljard euro. Tijdens deze periode ontving imec 960 miljoen euro aan subsidie.

Partner voor Vlaamse bedrijven

Imec ondersteunt het Vlaamse bedrijfsleven op verschillende manieren:

  • Via bilaterale samenwerkingen ontwikkelen ondernemingen samen met imec innovatieve diensten en producten waarin imec-technologie het verschil maakt.
  • Door middel van aangepaste opleidingsprogramma’s en haalbaarheidsstudies deelt imec kennis over technologische evoluties en de mogelijkheden die ze bieden.
  • Dankzij vraaggedreven initiatieven zoals de imec.icon-projecten of imec City of Things versterkt imec het Vlaamse innovatiepotentieel.
  • Met spin-offs en de acceleratorprogramma’s imec.istart en imec.xpand geeft imec mee vorm aan het bloeiende Vlaamse techstart-uplandschap.

Heb je vragen over imec? Of wil je met ons samenwerken?

Neem contact op Download de bedrijfsbrochure 

RVO Society

Het doel van RVO Society is om de interesse van 5- tot 25-jarigen voor technologie aan te wakkeren. De organisatie staat op het kruispunt tussen onderzoek en onderwijs: ze vertaalt de innovatiekennis van bedrijven en onderzoekscentra naar onderzoeksprojecten en onderwijsactiviteiten voor jonge mensen.

RVO Society is opgericht in 2000 ter nagedachtenis van Roger Van Overstraeten, de stichter en eerste CEO van imec. Haar belangrijkste partners zijn de Vlaamse overheid en Vlaamse universiteiten, imec, Cera en Agoria.

Bezoek de RVO-website