/Duurzaamheid

Duurzaamheid

Een duurzame toekomst. Dat doel houden we altijd voor ogen bij ons onderzoek en onze interne organisatie. Ontdek hier hoe we dat aanpakken.

Kan technologie ons leven verbeteren? Wij denken van wel. Maar de echte vraag is: hoe zorgen we ervoor dat dat ook gebeurt? En hoe weten we dat we de juiste acties ondernemen? Acties die iedereen ten goede komen. 

Een deel van het antwoord is: door de handen in elkaar te slaan. Ons vertrouwen in technologie wordt alleen overtroffen door ons geloof in samenwerking. Om er zeker van te zijn dat onze inspanningen passen in het wereldwijde actieplan rond duurzaamheid, steunen we de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. 

In 2019 onderschreef imec het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen: een driejaarlijks traject met een actieplan voor de 17 SDG's. Het eerste jaar handelden we met succes af. Geen signaal om op onze lauweren te rusten, wel een teken dat we op de goede weg zitten!

Duurzaamheid geeft richting aan ons onderzoek

Sinds 2018 spitsen we ons onderzoek toe op 8 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Waarom we die als eerste aanpakken? Omdat we ervan overtuigd zijn dat we net hier de meeste impact kunnen teweegbrengen.

Benieuwd naar een paar recente voorbeelden van ons duurzame onderzoek?

Ga op verkenning

Duurzaamheid geeft richting aan onze interne processen

Als we duurzaamheid willen promoten, moeten we beginnen met onze eigen werkzaamheden. Dat doen we zo:

  • We bevorderen de fysieke en mentale gezondheid van onze werknemers door lichaamsbeweging aan te moedigen, yogalessen te organiseren, ...
  • We richten zelf onderwijs- en trainingsinitiatieven in via imec.academy.
  • We verminderen de milieu-impact van onze industriële processen, bijvoorbeeld door afvalwater maximaal te recycleren en ons gebruik van ruwe materialen en energie regelmatig onder de loep te nemen en te optimaliseren.
  • We screenen onze leveranciers en bezorgen hen heldere duurzaamheidscriteria.
  • We serveren onze medewerkers en bezoekers heel wat gezonde voedingsopties, zowel binnen ons bedrijf als op events.

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waarvoor de wereld vandaag staat. Daarom verbindt imec zich ertoe om zijn steentje bij te dragen aan de reductie van CO2-emissies.

We leggen de lat hoog door mee onze schouders te zetten onder Leuven 2030, een samenwerkingsverband dat ernaar streeft om onze thuisstad in de nabije toekomst klimaatneutraal te maken.

In 2018 maakten we een objectieve berekening van onze carbon footprint. Zo meten we de opbrengst van onze inspanningen voor CO2-reductie:

  • initiatieven rond mobiliteit, zoals de aanmoediging van fietsgebruik en de herziening van ons auto- en reisbeleid.
  • een complete switch naar groene energie
  • de installatie van warmtepompen in onze cleanrooms

Wil je meer weten over onze duurzaamheidsinitiatieven?

Stel je vraag