Naar Reading Room

Betere baterijen voor de elektrische toekomst

Imec werkt aan een doorbraak voor batterijen met een vast elektrolyt.

In het kort

Recent kondigde imec een doorbraak aan in het onderzoek naar betere baterijen. Het slaagde erin om een nieuw elektrolyt te maken dat vast is in plaats van vloeibaar en dat toch een bijzonder goede geleidbaarheid heeft. Volgens onderzoeksleider Dr. Philippe Vereecken kan het zelfs nog tienmaal beter. Dat zou een heel nieuwe generatie van batterijen mogelijk maken voor toepassingen gaande van draagbare computers tot elektrische auto’s en zelfs huisbatterijen voor opslag van bv. zonneënergie. Om tot optimale oplossingen te komen voor elk van die toepassingen – meer energie per gewicht, betere laadsnelheden, langere levensduur, hogere veiligheid – werken imecs onderzoekers nu aan een verdere verbetering van het elektrolyt en aan methodes om vaste elektrolyten te combineren met elektrodes bestaande uit nanopartikels met functionele coatings.

De herlaadbare Li-ion batterijen die we nu bij voorkeur gebruiken voor de opslag van elektriciteit zijn voor het eerst op de markt gekomen in 1991. Ze konden genoeg energie opslaan in een klein volume om allerlei draagbare toepassingen mogelijk te maken. Maar vandaag worden ze ook meer en meer gebruikt om grotere systemen aan te drijven, zoals auto’s of thuisbatterijen om duurzame energie op te slaan en het energienetwerk te helpen balanceren. Deze toepassingen hebben echter batterijen nodig met eigenschappen die Li-ion technologie niet altijd de meest geschikte maken.

This website uses cookies for analytics purposes only without any commercial intent. Find out more here. Our privacy statement can be found here. Some content (videos, iframes, forms,...) on this website will only appear when you have accepted the cookies.