In de zoektocht naar duurzame energie speelt zonne-energie een cruciale rol, maar haar onvoorspelbare aard vormt een uitdaging voor het nauwkeurig inschatten van zowel de energie- als de financiële opbrengst. Dit levert problemen op bij het willen integreren van zonnecellen in onontgonnen oppervlaktes of onder variërende weersomstandigheden, zoals mist of afwisseling van zon en wolkenvelden.
Binnen hun partnerschap bij EnergyVille hebben imec en de Universiteit Hasselt deze hindernis aangepakt met een baanbrekend 'Energy Yield Model'. Waar traditionele zonne-energie voorspellingsmodellen oppervlakkig blijven, neemt deze bottom-up benadering op gedetailleerde wijze licht, temperatuur en elektrische dynamiek binnenin zonnepanelen in rekening en modelleert het hun reactie op lokale weersveranderingen.
Dankzij de indrukwekkende precisie van het model werd het al succesvol gebruikt, o.a. in samenwerking met de KU Leuven, binnen EnergyVille voor de integratie van zonnepanelen in publieke infrastructuur, zoals geluidsmuren (het Rolling Solar- en Solar EMR- project) en gebouwen (DAPPER), voor zonnedaken in elektrische voertuigen (SNRoof) en bij de uitrol voor zonne-installaties in de Noordzee (MarineSPOTS).
Bovendien kan het een baken bieden voor de uitrol van veelbelovende 'agrivoltaics', met name rondom de talrijke fruitgaarden in Limburg. Met de hulp van het Energy Yield Model kan de optimale plaatsing van zonnepanelen in een specifiek veld of boomgaard gesimuleerd worden, rekening houdend met de beoogde landbouwopbrengst. Zo kunnen rendabele zonnecelopstellingen naadloos samensmelten met gewasproductie.
Dit zal worden onderzocht binnen het IN2PV-project, geleid door imec en UHasselt in samenwerking met imecs spin-off Soltech. Via grootschalige testfaciliteiten zal de integratie van veelbelovende tandem-zonnecellen, waarbij verschillende fotovoltaïsche-technologieën gestapeld worden om zonlicht nog efficiënter om te zetten in elektriciteit, worden onderzocht op landbouwgrond en gebouwen.
Meer weten?
Lees hier meer over het Energy Yield Model, van zijn kerncomponenten tot praktische toepassingen, en hoe Limburg Europa vooruit stuwt om zonnestroom slimmer en uitgebreider te oogsten.
Gepubliceerd op:
11 april 2024