imec.icon

Imec.icon

Heb je een innovatief idee? Maar stoot je op technisch-wetenschappelijke problemen om dat te realiseren? Dan kom je misschien in aanmerking voor een imec.icon-project dat meerdere expertises bundelt. Lees er hier meer over en dien je dossier in.

For English click here

Het imec.icon-onderzoeksprogramma is onze succesvolle formule voor vraaggedreven, coöperatief onderzoek naar hardware- en/of software-innovaties.

Gedurende twee jaar werken multidisciplinaire onderzoeksteams van wetenschappers, industriepartners en/of socialprofitorganisaties samen aan de ontwikkeling van digitale oplossingen. Die vinden daarna hun weg naar het marktaanbod van de deelnemende partners.

Het programma bracht al meer dan honderd afgeronde projecten voort, en dat in een waaier van applicatiedomeinen en markten zoals gezondheidszorg, Industrie 4.0, mobiliteit, energie, media en onderwijs.

Media ICON is een extensie van het programma die zich specifiek richt op uitdagingen waar de Vlaamse mediasector tegen aankijkt. Media ICON ondersteunt projecten rond, bijvoorbeeld, de betere vindbaarheid van Vlaamse mediacontent, de verhoging van de doeltreffendheid of kwaliteit van mediaproducties, de creatie van toekomstgerichte mediaplatformen en de strijd tegen desinformatie.

Wat biedt imec.icon jou?

Dankzij excellent onderzoek levert imec.icon je een concurrentievoordeel. Een imec.icon-project heeft meerdere complementaire consortiumpartners die samenwerken in een precompetitieve omgeving. 

Een imec.icon-project:

  • is een coöperatief project dat de expertise van academische en industriepartners combineert
  • legt het potentieel van digitale innovatie bloot
  • sluit aan bij de behoeften van de consortiumpartners
  • mikt op de valorisatie van de meest vooruitstrevende expertise door de industriepartners
  • steunt op een uniek financieringsmechanisme dat een gebalanceerd consortium stimuleert
  • hanteert een indieningsprocedure die volledig is afgestemd op de subsidieaanvraagprocedures van Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) voor Vlaanderen en Innoviris voor Brussel

Wie kan deelnemen?

Bij een imec.icon-project pakt een consortium van partners een onvervulde behoefte in de maatschappij of in de markt aan. Zo’n consortium bestaat uit ten minste:

  • drie Vlaamse industriepartners (kmo’s, grote bedrijven, socialprofit- of nonprofitorganisaties, ...)
  • twee onderzoeksgroepen (imec, Vlaamse universiteiten, ...)

Die kunnen worden aangevuld met stakeholders zoals overheden, non-profit- of socialprofitorganisaties. Of met (inter)nationale ondernemingen, andere onderzoeksgroepen of -instituten.

Hoe kun je deelnemen aan het imec.icon-programma?

Imec.icon organiseert twee keer per jaar een imec.icon call voor projecten. Daarbij doorloop je een evaluatieprocedure in twee stappen:

  1. In de abstractfase pitch je jouw proposal door middel van een abstract aan een expertenpanel. 
  2. In de tweede fase dien je je volledige proposal in. Is je proposal aanvaard, dan kun je je samen met de projectpartners voorbereiden op het opstarten van het project.

Bekijk hier de volledige procedure. Binnen de zes maanden is je projectplan gekeurd en gefinancierd, en staat je expertenteam klaar om eraan te beginnen.

Heb je een vernieuwend idee op het vlak van ICT, de gezondheids- en zorgsector, de maakindustrie of andere domeinen? Neem contact met ons op en ontdek hoe het coöperatieve imec.icon-onderzoeksprogramma je project helpt lanceren. In de aanloop naar elke imec.icon call organiseert imec een informatiesessie voor geïnteresseerden.

Wil je samenwerken met imec? Neem contact op met Steven Van Assche, de programmadirecteur van imec.icon. Hij zit klaar om al je vragen te beantwoorden.

Steven Van Assche

Steven Van Assche