Serviceproviders verwachten erg veel van mmWave fixed wireless access (FWA) technologie. Dankzij FWA zouden gezinnen en bedrijven op termijn toegang kunnen hebben tot ultrahoge bandbreedtes – vergelijkbaar met die van glasvezelnetwerken – maar dan zonder dat daarvoor trottoirs, opritten, of voortuinen moeten worden opgebroken.
De technologie heeft echter ook een aantal nadelen. Zo kan de signaalkwaliteit negatief worden beïnvloed door omringende vegetatie, of ongunstige weersomstandigheden zoals hevige regen. Gebouwen en andere objecten in de buurt zouden de draadloze signalen zelfs volledig kunnen blokkeren. Het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de gebruikerservaring.
“Vandaar dat imec-onderzoekers met exact die elementen aan de slag gingen tijdens het imec.icon 'MM-WAVES'-project”, zegt David Plets die het onderzoek coördineerde. “Onderzoekers van WAVES (een imec-onderzoeksgroep aan de UGent) focusten vooral op de eigenschappen van de draadloze propagatie en de kwaliteit van het signaal. En die inzichten werden gecombineerd met de netwerkkennis van IDLab (een imec-onderzoeksgroep aan de UGent en UAntwerpen).”
“Dankzij ons onderzoek stellen we de industriële partners van MM-WAVES nu in staat om hun initiële, kleinschalige veldtest te vertalen naar grotere commerciële implementaties,” besluit hij.
“Dankzij mmWave fixed wireless access (FWA) technologie zouden gezinnen en bedrijven op termijn toegang kunnen hebben tot ultrahoge bandbreedtes, zonder grote infrastructuurwerken. Onze expertise op het vlak van signaalkwaliteit en netwerktechnologie heeft in grote mate bijgedragen tot het succes van het imec.icon MM-WAVES-project. Het maakt de weg vrij voor grote, commerciële implementaties.” David Plets, coördinator van MM-WAVES.
Het MM-WAVES consortium bestond uit: Pharrowtech, Telenet Group NV en UnitronGroup – aangevuld met IDLab (een imec onderzoeksgroep aan UAntwerpen en de UGent), en WAVES (een imec onderzoeksgroep aan de UGent).
Het imec.icon MM-WAVES project werd gecofinancierd door imec, en kreeg projectsteun van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen). Het project liep van 1 oktober 2020 tot 31 december 2022
Gepubliceerd op:
23 februari 2023