MM-WAVES
/MM-WAVES

MM-WAVES

60 GHz Residential Fixed Wireless Access

smart_industry

De vraag naar breedband zit in de lift. Maar de bestaande technologieën schieten tekort om aan de nodige capaciteit te voldoen. Een mogelijke uitweg is Fiber-to-the-home: een dure en complexe oplossing om de zogeheten laatste kilometer te overbruggen tussen het netwerk van de telecomprovider en de huiskamers. Het project MM-WAVES wil deze ‘last-mile’ connectiviteit aanbieden met de 60 GHz-frequentieband, gekend om een  korte responstijden hogesnelheid . Daardoor wordt snelle integratie in het netwerk van de operator mogelijk én verminderen de uitrolkosten tot liefst 50%.

Fiber-to-the-Home: sterke prestaties, hoge kosten

De globale telecomindustrie heeft moeite om bij te blijven met stijgende vraag naar kwalitatieve internettoegang via breedband. De huidige technologieën volstaan immers niet en Fiber-to-the-Home (FTTH), waarbij glasvezels de kloof tussen enerzijds het operatornetwerk en anderzijds bedrijven en huizen dichten, blijft voor vele gebruikers een ver-van-mijn-bedshow.

Vaste, draadloze toegang klaar voor groeispurt

Een opkomend alternatief is vaste, draadloze toegang (fixed wireless access of FWA). Verwacht wordt dat FWA in de toekomst amper de helft van FTTH zal kosten. Andere voordelen zijn de hoge snelheden en korte responstijd waarmee het draadloze communicatie ondersteunt – vooral interessant voor regio’s met strikte regelgeving en afgelegen gebieden met weinig gebruikers. Het probleem: veel technische uitdagingen rond de betrouwbaarheid, hardware en integratie van draadloze communicatie blijven op tafel liggen.

Een proof of concept uitwerken in een reële residentiële omgeving

Het consortium MM-WAVES zal een FWA-netwerk in een proof of concept opzetten voor laatste-kilometer-toegang via de licentievrije 60 GHz-band, inclusief hardware. Dit zijn daarbij de innovatie- en onderzoeksdoelstellingen:

 • hoogwaardige hardware ontwikkelen voor een budgetvriendelijke uitrol op grote schaal;
 • oplossingen voor optimale draadloze communicatie (buitengebruik) via de 60 GHz-band bedenken en ontwerpen;
 • een proof of concept tot stand brengen in een reële residentiële omgeving, met breedbanddiensten die kwalitatief evenwaardig zijn aan FTTH;
 • de integratie van residentiële FWA via 60 GHz met bestaande netwerken bestuderen om de dienstverlening naar gebruikers te optimaliseren.

Razendsnelle, draadloze connectiviteit in de openlucht

Het proof of concept omvat nieuwe technologieën voor draadloze hogesnelheidscommunicatie. Zo biedt het operators de mogelijkheid om de gebruikersdichtheid op te drijven en meer mensen hoogkwalitatieve breedband aan te bieden tegen een scherpe prijs.

MM-WAVES wil ‘last-mile’ connectiviteit aanbieden met de 60 GHz-frequentieband, gekend om een korte responstijden hogesnelheid . Daardoor wordt snelle integratie in het netwerk van de operator mogelijk én verminderen de uitrolkosten tot liefst 50%.

Download leaflet

MM-waves leaflet

MM-WAVES

60 GHz Residential Fixed Wireless Access

 

MM-WAVES is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap innoveren & ondernemen.

 

Het werd opgericht op 01.10.2020 en eindigde op 31.12.2022

Projectinformatie

Industrie

 • Pharrowtech
 • Telenet Group NV
 • Unitron

Onderzoek

 • imec - WAVES – UGent
 • imec - IDLab IBCN – UGent

Contact

 • Project lead: Tim Senden
 • Research lead: David Plets
 • Proposal Manager: Margot Deruyck
 • Innovation manager: Eric Moons