Preventieve, persoonlijke en betaalbare gezondheidszorg dankzij slim gebruik van data. Dat is het doel van smart health.
Als het gaat om de digitale transformatie van onze gezondheidszorg, leerde COVID-19 ons twee dingen:
Plots werd duidelijk hoeveel winst er te rapen valt met snellere diagnoses en vlottere verzameling en doorstroming van medische informatie. En de razendsnelle ontwikkeling van vaccins illustreerde het belang van baanbrekend onderzoek binnen het domein van de levenswetenschappen.
Onze regio is al decennia het toneel van een bloeiende farmaceutische industrie. En ze heeft alles in huis om de switch te maken van een voornamelijk reactieve naar een preventieve gezondheidszorg die optimaal gebruik maakt van data.
Dat heeft te maken met een stevig Vlaams netwerk van biowetenschappelijke instituten en bedrijven. Maar ook de expertise en infrastructuur van imec kunnen een bijdragen leveren. Want nano- en digitale technologie spelen een sleutelrol bij smart health.
Naast cleanrooms vind je bij imec verschillende biologische labs. Chiptechnologie biedt namelijk adembenemende kansen voor medische toepassingen. De piepkleine schaal van elektronische schakelingen op een computerchip is min of meer dezelfde als die van lichaamscellen, virussen, DNA, ... Door die twee werelden samen te brengen wordt het mogelijk om een minieme hoeveelheid biologisch materiaal heel precies en gecontroleerd te meten of te manipuleren. Dat gebeurt met behulp van technologieën zoals sensoren, microfluidica en fotonica. Allemaal onderzoeksdomeinen waarop imec actief is.
Dat mondt uit in de ontwikkeling van oplossingen zoals lensvrije microscopen of labs-op-chips. Die zijn niet alleen kleiner dan traditionele toestellen, ze verkorten vaak ook de doorlooptijd omdat er minder nood is aan laboratoriumanalyses. En ze zijn goedkoper. Want zodra een chip is ontwikkeld, kost het relatief weinig om die op grote schaal te reproduceren. Dat maakt geneeskunde democratischer én maakt het gemakkelijker om op grote schaal data te verzamelen.
Een paar voorbeelden van toepassingen die imec onderzoekt:
Een mooi voorbeeld van de medische meerwaarde van chiptechnologie is de COVID-tester die imec ontwikkelt.
Duik verder in ons onderzoek rond life sciences en connected health op onze internationale website (enkel in het Engels). Of verken ons werk rond precisiegeneeskunde binnen het OnePlanet Research Center.
De gezondheidsgegevens die we capteren met nieuwe chiptechnologie komen bovenop de informatie die vandaag al ligt opgeslagen bij huisartsen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, vaccinatiecentra, ... Als we al die data kunnen aanboren, analyseren en combineren met andere databronnen zoals omgevingsfactoren, leidt dat ongetwijfeld tot nuttige inzichten en misschien zelfs nieuwe therapieën.
Maar actoren uit de zorgsector zijn vaak terughoudend om hun data te delen. Zodat al die informatie opgesloten blijft in informatiesilo’s. Imec werkt aan digitale technologieën om die silo’s op een veilige manier toegankelijk te maken. Systemen voor ‘data broking’ moeten het mogelijk maken om inzichten uit verschillende bronnen te combineren zonder de ruwe data openbaar te maken.
En dat doet imec niet alleen. In nauwe samenwerking met actoren uit de gezondheidszorg, overheden en bedrijfswereld bekijken we wat er in Vlaanderen nodig is om een zogenaamde 'Health Data Space' op te zetten die zorg- en gezondheidsgerelateerde data op een veilige manier maximaal kan ontsluiten voor onderzoek, innovatie en beleid.
Imecs R&D-activiteiten rond gezondheidszorg vinden op verschillende manieren hun weg naar Vlaamse organisaties, overheden en bedrijven:
Daarnaast werkt imec mee aan Vlaamse en Europese projecten waarin digitale toepassingen bijdragen aan gezondheid. Hieronder vind je een overzicht.
Annelies Vandamme