Digitale zorgondersteuning

Digitale zorgondersteuning

Vlotte gegevensuitwisseling is essentieel voor een efficiënte samenwerking tussen zorg- en welzijnsactoren.

Dit project krijgt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Zorg is een werk van vele handen. Van de huisarts en de thuisverpleegkundige tot de apotheker en de arts-specialist, ... Ze dragen samen de verantwoordelijkheid voor het welzijn van de patiënt. Bovendien wil die laatste almaar vaker zélf de regie in handen nemen – of alleszins het overzicht behouden over zijn of haar zorg.

Die coördinatie vraagt communicatie. Communicatie vraagt vlotte gegevensuitwisseling. En daar knelt nog vaak het schoentje. De digitale tools die de verschillende zorgactoren gebruiken, sluiten niet goed op elkaar aan. Ze missen ook vaak een connectie met het zorgplatform van de overheid, Vitalink.

Hoe het beter kan? Dat onderzoekt het project digitale zorgondersteuning – met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Eerst in Limburg, om daarna de inzichten toe te passen in heel Vlaanderen.

Accepteer marketing-cookies om deze content weer te geven.

Cookie-instellingen

Ontbrekende schakels wegwerken

Concreet richt dit project zich op softwareleveranciers. Zij worden gestimuleerd om de digitale linken tussen bestaande pakketten onderling, en met Vitalink, te optimaliseren. Met als doel dat alle zorgactoren vlot én veilig:

  • Met elkaar kunnen communiceren.
  • Op elk moment de recentste patiëntgegevens kunnen oproepen.
  • Die patiëntgegevens vlot kunnen uitwisselen.

En ook de patiënt moet gemakkelijk op één plek alle details van zijn zorgtraject kunnen raadplegen.

De softwareleveranciers kunnen zich inschrijven voor verschillende projecten, zoals het wegwerken van hiaten of interoperabiliteitstesten. Imec begeleidt hen vanuit zijn expertise als onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor digitale technologie.