ademtest

Coronavirus-ademtest

Even ademen en na 18 minuten heb je het resultaat. Zo eenvoudig zou een coronatest moeten zijn. Imec werkt daaraan.

Testen, testen en nog eens testen. Van bij het begin van de COVID-19-pandemie was het duidelijk wat een van de doeltreffendste wegen naar een normaal leven zou zijn.

Grootschalig en dagelijks testen is essentieel om de verspreiding van een pandemie in kaart te brengen. En door besmettelijke collega’s, klanten, concertgangers, ... tijdig te identificeren en te isoleren wordt het mogelijk om de economische en sociale impact in te perken.

Maar vooral voor dat tweede doel schieten de huidige testmethodes tekort. Met een ademtest wil imec daaraan verhelpen. We maken het mogelijk om virale ziektes die worden overgedragen via uitgeademde deeltjes snel, gemakkelijk en betrouwbaar op het spoor te komen.

Accepteer marketing-cookies om deze content weer te geven.

Cookie-instellingen

Nadelen van huidige testmethodes

Het nieuwe coronavirus is maar voor er een korte periode besmettelijk – en dan vooral vóór de eerste symptomen opduiken. Dat maakt het een uitdaging om de verspreiders van de ziekte te identificeren.

De huidige testmethodes zijn onvoldoende om te achterhalen of iemand besmettelijk is:

  • PCR-testen dreigen achter de feiten aan te lopen omdat het uren of zelfs dagen duurt alvorens ze verwerkt zijn in het lab.
  • Serologische testen komen ook te laat omdat ze alleen vaststellen of iemand antistoffen ontwikkelde.
  • Snelle antigeentesten zijn niet betrouwbaar genoeg.

Dan zijn er nog andere nadelen. De neuswissers die worden gebruikt voor PCR- en snelle antigeentesten zijn op zijn zachtst gezegd onaangenaam voor de testpersoon. En zowel PCR- als serologische testen kunnen alleen door medisch personeel worden afgenomen.

Resultaat in minder dan 18 minuten

Imec werkt aan een nieuwe testmethode op basis van chiptechnologie. We ontwikkelden een ademtest die COVID-19-virusdeeltjes in aerosolen en druppeltjes opspoort.

De oplossing bestaat uit:

  • Een sample collector met de chip die aerosoldeeltjes opvangt.
  • Een analysetoestel dat de hoeveelheid viraal materiaal meet via realtime kwantitatieve PCR

Na niet meer dan achttien minuten zijn de resultaten van de test beschikbaar via de cloud.

Covid-ademtest

Prototype van de breath sampler

Tijdlijn voor de coronavirus-ademtest

Op dit moment testen we onze oplossing in een klinische studie met onze partner UZ Leuven.

Omdat ze gebaseerd is op chiptechnologie is deze ademtest uitstekend geschikt voor massaproductie. Hij kan gemakkelijk op grote schaal worden ingezet om te strijden tegen de menselijke en economische kost van COVID-19 én mogelijke toekomstige pandemieën die zich verspreiden via uitgeademde deeltjes. We kijken ook naar andere applicaties zoals de opsporing van kanker.

Wil je meedoen aan de testen?

Laat je je als student of personeelslid van de KU Leuven testen in het COVID-19-afnamecentrum aan de parking bij het Van Dalecollege met de conventionele test? Dan krijg je de vraag of je je ook wilt laten testen met de nieuwe methode. De studieverantwoordelijke licht je in over hoe de studie verloopt, zodat je een bewuste beslissing kunt nemen.

Besluit je om mee te doen? Dan word je ingedeeld in een van de drie delen waaruit deze studie is samengesteld. Het deel waaraan je meedoet bepaalt hoe vaak je de ademtest uitvoert (maximaal drie) en of je een tijdje verder wordt opgevolgd.

Je deelname is vrijwillig. Zelfs nadat je hebt getekend, kun je de arts-onderzoeker laten weten dat je je deelname wilt stopzetten.

Bij elke test die je uitvoert krijg je een kleine tegemoetkoming.

Zeg bij je aanmelding aan het COVID-19-afnamecentrum dat je vrijwilliger bent voor de coronavirus-ademtest. De studieverantwoordelijke zal je dan verder helpen.

Downloads