ademtest

Coronavirus-ademtest

Even ademen en na 18 minuten heb je het resultaat. Zo eenvoudig zou een coronatest moeten zijn. Imec werkt daaraan.

Testen, testen en nog eens testen. Van bij het begin van de COVID-19-pandemie was het duidelijk wat een van de doeltreffendste wegen naar een normaal leven zou zijn.

Grootschalig en dagelijks testen is essentieel om de verspreiding van een pandemie in kaart te brengen. En door besmettelijke collega’s, klanten, concertgangers, ... tijdig te identificeren en te isoleren wordt het mogelijk om de economische en sociale impact in te perken.

Maar vooral voor dat tweede doel schieten de huidige testmethodes tekort. Met een ademtest wil imec daaraan verhelpen. We maken het mogelijk om virale ziektes die worden overgedragen via uitgeademde deeltjes snel, gemakkelijk en betrouwbaar op het spoor te komen.

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Nadelen van huidige testmethodes

Het nieuwe coronavirus is maar voor er een korte periode besmettelijk – en dan vooral vóór de eerste symptomen opduiken. Dat maakt het een uitdaging om de verspreiders van de ziekte te identificeren.

De huidige testmethodes zijn onvoldoende om te achterhalen of iemand besmettelijk is:

  • PCR-testen dreigen achter de feiten aan te lopen omdat het uren of zelfs dagen duurt alvorens ze verwerkt zijn in het lab.
  • Serologische testen komen ook te laat omdat ze alleen vaststellen of iemand antistoffen ontwikkelde.
  • Snelle antigeentesten zijn niet betrouwbaar genoeg.

Dan zijn er nog andere nadelen. De neuswissers die worden gebruikt voor PCR- en snelle antigeentesten zijn op zijn zachtst gezegd onaangenaam voor de testpersoon. En zowel PCR- als serologische testen kunnen alleen door medisch personeel worden afgenomen.

Resultaat in minder dan 18 minuten

Imec werkt aan een nieuwe testmethode op basis van chiptechnologie. We ontwikkelden een ademtest die COVID-19-virusdeeltjes in aerosolen en druppeltjes opspoort.

De oplossing bestaat uit:

  • Een sample collector met de chip die aerosoldeeltjes opvangt.
  • Een analysetoestel dat de hoeveelheid viraal materiaal meet via realtime kwantitatieve PCR

Na niet meer dan achttien minuten zijn de resultaten van de test beschikbaar via de cloud.

Covid-ademtest

Prototype van de breath sampler