Nervocity

Welke factoren zijn verantwoordelijk voor stress in de stad? Dit onderzoeksproject zoekt het uit.

Dit project krijgt steun van VLAIO.

Wat is Nervocity?

Nervocity is een experimenteel onderzoek naar stress. Imec werkt ervoor samen met Stad Gent en Sentiance en wordt hiervoor gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio). Specifiek bekijken we waarvan mensen die in Gent wonen of werken stress krijgen.

Hoe definiëren we stress? Als het opgewonden of gespannen gevoel dat ervoor zorgt dat je je prikkelbaar, gefocust, emotioneel of onrustig voelt – soms met lichamelijke gevolgen.

Je hebt veel soorten stress. Zoals die wanneer je moet speechen op de trouw van je zus. Wanneer je een slechte evaluatie krijgt op het werk. Of wanneer je reikhalzend uitkijkt naar een pakje dat binnen twee uur in je bus valt.

In een stad als Gent kunnen er heel wat aanleidingen zijn voor stress:

 • In de supermarkt lijkt de wachtrij naast je altijd sneller vooruit te gaan.
 • De pleintjes liggen vol met zwerfvuil terwijl er een vuilbak staat.
 • Net wanneer je voorbijfietst, zwaait er een autoportier open.
 • Thuiswerken lukt niet omdat je buren te veel lawaai maken.
 • Door al je zorgtaken heb je nooit meer een minuutje voor jezelf.
 • Je mijdt bepaalde buurten omdat je je er onveilig voelt.

Al dat soort stressfactoren willen we met Nervocity in kaart brengen. Want alleen dan wordt het mogelijk om doeltreffend in te grijpen en de stress in de stad te verlagen. Bijvoorbeeld via een herinrichting van de stadsinfrastructuur of andere beleidskeuzes. Daarom zet Stad Gent mee haar schouders onder dit project.

Deze partners slaan voor Nervocity de handen in mekaar:

 • De imec-onderzoeksgroepen MICT en SMIT voeren kwalitatief en kwantitatief onderzoek via een bevraging, interviews en vragen in de Nervocity-app.
 • Imecs Application Prototyping-team ontwikkelt de Nervocity-app en de manier om te peilen naar de ervaring van de deelnemers.
 • Het imec.living.labs-team rekruteert en begeleidt de deelnemers.
 • Imecs Connected Health Solutions-team ontwikkelt een stressmodel om de metingen te interpreteren.
 • Imecs IDLAB creëert een model dat activiteit herkent.
 • Sentiance levert toegevoegde waarde door middel van locatiegegevens en hun interpretatie.

Hoe verloopt het onderzoeksproject?

In 2019 schoot het onderzoek uit de startblokken met een bevraging door Stad Gent en imec. We peilden naar de manier waarop mensen uit de Arteveldestad stress beleven. Maar liefst 4995 mensen, waarvan 2958 Gentenaars, beantwoordden een waaier vragen over thema’s zoals:

 • pendelgedrag
 • de buurt
 • ervaring van stress in de stad
 • mentaal welzijn en levenshouding

Daarnaast vroegen we naar demografische gegevens zoals leeftijd en opleiding.

Nu is het tijd voor de volgende stap: de planning van een veldtest in drie waves. Daarin zullen mensen die wonen en/of (ter plaatse) werken in Gent twee weken lang rondlopen met een slimme armband die hun stress meet.

Kun je stress dan meten? In zekere zin wel. Want als je stress hebt – zelfs onbewust – verraadt je lichaam dat. Je zweet wat meer, je hart klopt wat sneller, ... De armband registreert dat en stuurt de resultaten naar een smartphone-app.

In die app zien de deelnemers dus wanneer ze stress hebben gehad. Zo kunnen ze proberen om te achterhalen wat daarvan te oorzaak was. We vragen hen ook af en toe om een kort vragenlijstje in te vullen. Bijvoorbeeld wanneer we een piek in hun stress meten. Of op een willekeurig moment om te checken of hun toestel goed werkt.

Een paar deelnemers nodigen we uit voor een persoonlijk interview. Dan bekijken we hoe goed de stressmetingen zijn en of er nog ruimte voor verbetering is.

De stress die we meten, koppelen we aan andere data zoals sociale en omgevingsfactoren. Op die manier hopen we verbanden te vinden die belangrijke inzichten opleveren voor partners in de gezondheids- en welzijnssector.

Wil je meedoen?

Als deelnemer van de veldtest heb je uitzicht op je heel wat voordelen:

 1. Je speelt een belangrijke rol in een vernieuwend, hoogtechnologisch onderzoek naar stress in een stedelijke context.
 2. Je krijgt een uniek inzicht in je eigen stressbeleving. Want we delen gedurende het hele onderzoek je gemeten stresswaarden met jou.
 3. Neem je ook deel aan de tweede en/of derde wave van de veldtest? Dan ben je ook welkom voor de activiteiten rond stresscoaching die we uitwerken met BetterMindsAtWork.
 4. Je krijgt een Nervocity-powerbank en we compenseren je voor je extra dataverbruik met een cadeaubon van € 10.

Wat moet je daarvoor doen?

 1. Twee weken zoveel mogelijk je stressarmband dragen.
 2. Een Android-smartphone hebben en je locatie- en bluetoothsignaal laten aanstaan.

Niet bepaald vereisten om stress van te krijgen, toch? Stel je dus meteen kandidaat, dan laten we je snel weten of jij een van onze proefpersonen wordt.

Ik doe mee

Slimme armband (Chill+)

Chill+

De slimme armband die je draagt als deelnemer van het Nervocity-onderzoek heet Chill+. Die meet met kleine sensors vier gegevens die iets verklappen over je stressniveau:

Temperatuur
 1. Huidtemperatuur

Schrik niet als je rechts onderaan je slimme armband een temperatuur van 20°C ziet! Je ben niet plots veranderd in een koele kikker of andere amfibie. De slimme armband meet gewoon de temperatuur op je huid, en die is lager dan je lichaamstemperatuur.

Hartslag
 1. Hartslag

Links onderaan de slimme armband vind je je hartslag terug. Bij volwassenen in rust bevindt die zich doorgaans tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Je ziet hem de hoogte in schieten wanneer je actiever wordt.

Zweet
 1. Zweet

In de linkerbovenhoek lees je af hoe actief je zweetklieren zijn. Ook dat is een uitstekende graadmeter voor je stressniveau.

Beweging
 1. Beweging

Een bewegingsmeter is niets meer of minder dan een stappenteller. Waarom we je beweging in kaart willen brengen? Omdat we geen vertekende resultaten willen. Als je zweet, kán dat een teken zijn van stress. Maar als we tegelijk beweging meten, weten we dat het eerder een gevolg is van inspanning.

Van armband naar app

De Chill+ deelt zijn meetresultaten via bluetooth met de Nervocity-app die je installeert op je smartphone. Daar gebeurt de verwerking van je data en kun je je stressrapporten opvolgen.

Het is de Chill+ die dit onderzoek zo vooruitstrevend maakt. Hij meet je stress namelijk continu en maar liefst twee weken lang. Daardoor brengen we precies in kaart wat jou stress bezorgt. En verfijnen we de modellen die nu al bestaan om stress te meten.

Wil je daarbij helpen?

Schrijf je in

Veelgestelde vragen

Bekijk onze veelgestelde vragen hier.

Ben je op zoek naar nuttige adressen en links met meer informatie en advies over welzijn? Bezoek dan deze pagina.

Partners

Sponsorlogo-compact-breed
Gent logo
sentiance