Monument

Het MONUMENT-project

Ondersteunt mantelzorgers van mensen met dementie.

Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Wat is MONUMENT?

Het MONUMENT-project (MOre NUrturing and More Empowerment Nested in Technology) wil de druk verlichten op de schouders van mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie. Het doel is om hun leven te vergemakkelijken dankzij professionele en structurele ondersteuning. Daarbovenop wil MONUMENT het gebruik van op maat gemaakte technologische oplossingen toegankelijk maken.

Het einddoel van het project is om mensen met dementie langer thuis te laten wonen. Hoe? Gebaseerd op het Odensehuizen-model wil het:

  • De veerkracht van zorgverleners vergroten.
  • De kwaliteit van hun relaties met de patiënten versterken.
  • Het algemene welzijn verbeteren van patiënt én zorgverlener.

3 Jaar lang (01/02/2020 – 31/03/2023) bundelden verschillende Europese partners hun kennis en expertise met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Betrokkenheid van imec en resultaten

Imec was vooral betrokken bij het testen en co-creëren van technologische toepassingen.

MeMo platform

Tijdens het project werd een online kennisdelingsplatform ontwikkeld – MeMo by MONUMENT – om mantelzorgers van mensen met dementie te ondersteunen en connecteren. Op dit platform worden informatie over dementie en tips van andere mantelzorgers gedeeld, leer je welke technologische hulpmiddelen er vandaag op de markt zijn, en ontdek je dementie-vriendelijke activiteiten in de buurt.

Toegankelijke technologie voor en met mantelzorgers

Alhoewel er reeds assisterende technologieën beschikbaar zijn om mensen met dementie te helpen in hun dagelijkse taken, vaak zijn die technologieën weinig bekend en/of zijn ze slechts beperkt bruikbaar in tijd (doordat de noden van mensen met dementie snel evolueren). Om daar verandering in te brengen, stelden de MONUMENT-pilootpartners een selectie samen van bestaande technologieën die volgens mantelzorgers effectief een meerwaarde hebben. De pilootpartners deden dit onder begeleiding van imec met behulp van de Innovatrix-methodologie - een methodologie ontwikkeld door imec om innovatieve oplossingen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij “real-world” situaties en zo hun maatschappelijke impact te maximaliseren. De technologieën werden vervolgens gedemonstreerd en geëvalueerd door de mantelzorgers.

Overzicht van de geselecteerde demo’s:

Monument demo overzicht

Afstandsmonitoring prototype

Uit het gebruikersonderzoek van imec, bleek dat mantelzorgers voornamelijk interesse toonden in het monitoren van functies zoals activiteit, locatie en slaap. Locatiebepaling van de persoon met dementie door middel van een smartwatch werd daarom gekoppeld aan een systeem voor het delen van agenda's en informatie onder zorgverleners. Wanneer een ongebruikelijk gedrag wordt gedetecteerd door de applicatie, wordt een melding met een tijdelijke link naar de actuele locatie gestuurd naar een vooraf bepaalde contactpersoon.

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Wil je het zelf uitproberen? Voor een optimale gebruikerservaring, werd de code van het afstandsmonitoring prototype publiek beschikbaar gesteld. Op die manier kan het prototype aangepast worden aan jouw noden en voorkeuren.

Tijdens het slotevenement op 10 februari 2023 in Technopolis Mechelen, stelden alle partners hun onderzoeksresultaten voor.

Meer lezen?

Lees het artikel dat werd gepubliceerd bij de aanvang van het project.

De voorafgaande ‘state of the art’ studie vind je hier (enkel beschikbaar in het Engels).

Een gedetailleerd rapport over de ontwikkeling van het afstandsmonitoring prototype vind je hier (enkel beschikbaar in het Engels).

Projectpartners

Interreg monument
Mechelen
expertisecentrum-dementie
imec
Afeji
universite-de-lille
eurasante
hz-university
idrops
Voluntary Norfolk
The National Trust for Places of Historic Interest Of Natural Beauty
wvo-zorg
Annabel Georges

Annabel Georges – Project Leader