De fabriek van de toekomst bulkt van de technologieën die je productieprocessen stroomlijnen en personaliseren.
Hoe ziet de fabriek van de toekomst eruit? Niet langer als een verzameling van vaste, extreem geharmoniseerde productieprocessen die samen leiden tot een afgewerkt standaardproduct dat de beste kwaliteit verenigt met de laagste prijs. Dat model heeft veel successen geboekt. Maar we winnen er de internationale concurrentieslag niet langer mee.
Vlaanderen zet daarom in op Industrie 4.0. Mensen werken er samen met robots. Fabricatieprocessen worden voortdurend aangepast. Afgewerkte producten zijn op maat van de individuele eindklant. Dat kan dankzij technologieën zoals:
Je bedrijf omvormen tot een fabriek van de toekomst doe je meestal niet alleen. Door verschillende industriële en onderzoeksexpertises te bundelen, boek je snellere en betere resultaten. Een coöperatief ICON-programma (voor interdisciplinair, coöperatief onderzoek) is daarvoor de gedroomde formule.
Hoe stap je als Vlaams maakbedrijf in zo’n ICON-programma? Dat kan zowel via imec.icon als Flanders Make. Je hebt altijd toegang tot alle expertise want:
Voorbeelden van dat soort gedeelde projecten zijn ELITE, MODA, CSE-Codesign en AVCON.
Met de proeftuinen inspireert, stimuleert en begeleidt de Vlaamse overheid bedrijven richting Industrie 4.0. Hier experimenteer je laagdrempelig en risicoloos met de innovatieve technologieën van de fabriek van de toekomst. Je krijgt een goed zicht op wat ze waard zijn voor jouw business. Of je krijgt inspiratie voor een totaal nieuw productieproces.
Imec past zijn technologieën toe in verschillende van de huidige 4.0 proeftuinen in samenwerking met Flanders Make:
Klaar om de stap te zetten naar Industrie 4.0?
Kris Van De Voorde