Smart maintenance
/Vlaamse innovatiemotor/Kennisuitwisseling/Proeftuinen voor Industrie 4.0/Predictief onderhoud met smart maintenance

Predictief onderhoud met smart maintenance

Geen industriële machines zonder bewegende onderdelen. En geen bewegende onderdelen zonder slijtage. De truc is om nét voor het te laat is tot vervanging over te gaan. Predictief onderhoud maakt dat mogelijk. En deze proeftuin zet je daarvoor op weg.

Predictief onderhoud: beter voorspellen dan voorkomen

Maak, onderhoud of gebruik je productiemachines? Dan weet je wat de kost is van een correctieve interventie. Zelfs een miniem defect aan het kleinste onderdeel leidt soms tot een kolossale productievertraging.

Dan is periodiek preventief onderhoud een beter idee. Alhoewel: je denkt maar beter niet aan hoeveel onderdelen in de vuilnisbak belanden terwijl ze misschien nog maanden meekunnen.

Nóg beter is daarom conditioneel of predictief onderhoud. Je grijpt precies op tijd in – net vóór het moment waarop het onderdeel het zou laten afweten. En zorgt zo voor:

  • lagere onderhoudskosten
  • minder downtime
  • hogere productiviteit

De sleutel tot predictief onderhoud: smart maintenance

Om predictief onderhoud mogelijk te maken, moet je wel een massa gegevens bijhouden over de werking van machineonderdelen. Want hoe meer gegevens, hoe groter hun voorspellende kracht. 

Dankzij betaalbare sensors is het eenvoudiger dan ooit om machineonderdelen continu te monitoren. In real time verzamelen ze informatie zoals trillingen, aantal omwentelingen, temperatuurschommelingen, ... 

Door algoritmes los te laten op die data, kun je die herleiden tot een eenvoudige en precieze beoordeling van de toestand van de onderdelen – beschikbaar in de cloud, zodat bijvoorbeeld de operator te allen tijde beschikt over een gezondheidsbulletin van zijn machinepark.

En laat je artificiële intelligentie los op de verzamelde data van een groot aantal machines? Dan worden er patronen naar boven gespit die het mogelijk maken om de betrouwbaarheid van machines nog verder te verbeteren.

Smart maintenance in de praktijk

Wil je de mogelijkheden van predictief onderhoud via smart maintenance ontdekken? Dan wijst deze proeftuin je de weg:

  • Je bezoekt de testopstelling bij Flanders Make in Leuven. 
  • Je laat haalbaarheidsstudies uitvoeren op maat van jouw specifieke situatie.
  • Je krijgt advies voor je aankoop van hardware (zoals sensoren) en software.
  • Je hebt toegang tot de datasets van de testopstelling om te gebruiken bij de optimalisatie van je eigen processen.

Klaar om efficiënter te werken dankzij predictief onderhoud? Of heb je nog vragen? Neem gerust contact op met Kris Van de Voorde, Innovation Program Manager Flanders.