Maak kennis met cobots in de collwork 4.0 proeftuin
/Vlaamse innovatiemotor/Kennisuitwisseling/Proeftuinen voor Industrie 4.0/Maak kennis met cobots in de collwork 4.0-proeftuin

Maak kennis met cobots in de collwork 4.0-proeftuin

Een cobot is een robot die je medewerker ondersteunt en zijn meest repetitieve taken uit handen neemt. Goed voor de productiviteit én het welzijn op de werkvloer. Deze proeftuin leert je of er in jouw bedrijf plaats is voor zo’n mens-machinesamenwerkingen.

Is jouw maakbedrijf klaar voor cobots?

De toekomst van de maakindustrie schuilt voor een groot stuk in complexe assemblageprojecten van producten op maat. Die vragen om menselijke creativiteit en flexibiliteit, en lijken daardoor minder geschikt voor automatisering.

Toch biedt Industrie 4.0 ook jouw bedrijf kansen. Cobots kunnen je werknemers ondersteunen omdat ze:

 • de productkwaliteit waarborgen
 • de efficiëntie verhogen
 • de werkbelasting verlagen

Zo’n soepele samenwerking tussen een mens en een machine heet een collaboratieve werkcel. Ze werd uitgebreid onderzocht door het ClaXon-project van imec.icon. En ook jij kunt zo’n collaboratieve werkcel vandaag al integreren in je productieprocessen. Maar zoek dan eerst een antwoord op deze vragen:

 1. Welke van mijn productietaken zijn geschikt voor een collaboratieve werkcel?
 2. Zijn mijn medewerkers wel klaar voor een samenwerking met cobots? Of dreigen ze ten prooi te vallen aan technostress?

Proeftuin voor cobots

Voor het antwoord op bovenstaande vragen kun je terecht bij collwork 4.0, een gestructureerde testomgeving voor mens-machinesamenwerkingen in een realistische setting. Hier ontwikkel je als bedrijf, samen met onderzoekers, de collaboratieve werkcellen van morgen.

Het paradepaardje van deze proeftuin is een assemblagecel waar:

 • een menselijke medewerker samenwerkt met een tweearmige cobot
 • lichtprojectiesystemen werkinstructies geven aan de medewerker
 • het stressniveau van de medewerker voortdurend wordt gemeten door vragenlijsten en wearables zoals de Chill band

In de praktijk ziet dat er zo uit:

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Je eerste stappen richting smart factory

Collwork 4.0 is dus de ideale omgeving om de introductie van cobots in jouw bedrijf voor te bereiden. Je kunt er terecht voor:

 • indringende demo’s – ook op maat en zelfs ter plaatse – waarbij je rechtstreeks kennismaakt met de mogelijkheden van een collaboratieve werkcel
 • haalbaarheidsstudies om na te gaan wat de impact zou zijn van de integratie van cobots op je productiviteit én op het welzijn van je personeel
 • advies bij de implementatie van cobots in jouw productieprocessen

Meer weten? Neem gerust contact op met Kris Van de Voorde, Innovation Program Manager Flanders.