Geharmoniseerde data banen de weg naar groenere mobiliteit.
Dit project krijgt steun van de Europese Commissie.
Het vergroenen van onze mobiliteit is een kwestie van elke dag opnieuw de juiste keuzes te maken. Bijvoorbeeld:
IT-bedrijven ontwerpen applicaties die burgers en overheden helpen bij het maken van die keuzes. Zoals een routeplanner die je toont welke openbaarvervoercombinatie je het snelste naar het voetbalstadion brengt. Die applicaties worden gevoed door open data die vaak door overheden en (openbare) dienstverleners worden verzameld en ter beschikking gesteld.
Toch blijven heel wat mogelijkheden onbenut. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als je vóór je vertrek kon checken of er bij je eindhalte nog een deelfiets beschikbaar zal zijn.
Dat soort toepassing steunt op complexe modellen die meerdere databronnen combineren. Bijvoorbeeld: de actuele informatie over het treinverkeer met een voorspelling van het aantal deelfietsen aan het station, op basis van realtime en historische data en persoonlijke voorkeuren.
Daarbij doemt er een belangrijke hindernis op: de individuele databronnen worden dikwijls ontwikkeld vanuit een specifiek perspectief, waardoor deze niet hergebruikt kunnen worden over verschillende toepassingen en processen heen. Alleen door databronnen beter te ontsluiten en te beschrijven, kunnen we ze op een gebruiksvriendelijke manier integreren in verschillende toepassingen.
In GreenMov maken we dat waar met concrete voorbeelden. OSLO beschrijft semantisch wat een dataset exact betekent. In GreenMov tonen we aan dat de OSLO-schema’s compatibel zijn met andere schema’s. En Linked Data Event Streams (LDES) en NGSI-LD zijn twee varianten van Linked Data die we met GreenMoV samenbrengen.
Door data beter te ontsluiten wordt het gemakkelijker om nieuwe toepassingen te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor het gecombineerde gebruik van verschillende vervoermiddelen.
GreenMov maakt deel uit van het door de Europese Commissie gefinancierde Connecting Europe Facility (CEF)-programma. Het is gestart in 2021 en duurt twee jaar. Het project moet het voor IT-bedrijven gemakkelijker maken om interoperabele databronnen te hergebruiken. Dat laat toe om nieuwe diensten te ontwikkelen en aan te bieden die een groenere mobiliteit ondersteunen en zo bijdragen aan de Europese duurzaamheidsambities.
GreenMov doet dat door:
In de Spaanse steden Murcia en Molina bekijken ze hoe data kunnen helpen om een gedeeld en slim mobiliteitsbeleid te ontwikkelen. In de Franse stad Nice onderzoeken ze hoe data over luchtvervuiling en geluidsoverlast kunnen bijdragen aan efficiënt verkeersmanagement.
En in Vlaanderen werken imec en Digitaal Vlaanderen samen aan hergebruik van data voor het gecombineerde gebruik van openbaar en gedeeld transport – zoals de trein en een deelfiets.
Meer weten?