Door middel van een gedeeld systeem maken we data vlot toegankelijk voor overheden en ondernemingen.
Dit project krijgt steun van de Vlaamse overheid.
Data zijn het nieuwe goud? Dat klopt een beetje – maar niet helemaal. Want in tegenstelling tot goud, hebben we data in overvloed. En die zee van informatie zwelt nog aan. Door snelgroeiende netwerken van sensoren die dag en nacht zorgen voor nieuwe datastromen.
De beschikbaarheid van data is dus geen probleem. Alleen zitten die vaak opgesloten in aparte systemen – zogenaamde datasilo’s. Jammer, want om data in écht goud te veranderen, moet je verschillende soorten informatie kunnen koppelen. Bijvoorbeeld: de real-timevertrektijden van treinen en bussen met de beschikbaarheid van deelfietsen aan het station.
Zo’n gecombineerde data leveren inzichten op die mensen meerwaarde bieden. En waarop bedrijven dus een businessmodel kunnen enten. Datasilo’s slopen is daarmee een uitstekende manier om de data-economie een boost te geven.
De Vlaamse Smart Data Space is een project dat moet bijdragen tot het neerhalen van die datasilo’s. Een data space is een gedecentraliseerd ecosysteem voor het betrouwbaar publiceren en uitwisselen van data. Niet alleen sensordata, maar ook andere informatiebronnen zoals adresgegevens.
Lees hier meer over data spaces.
Gedecentraliseerd betekent trouwens niet ongecontroleerd. De verspreide infrastructuur garandeert schaalbaarheid en helpt partners om de controle te behouden over hun data. Maar de aanwezigheid van duidelijke spelregels is essentieel om de interoperabiliteit van de systemen te garanderen.
De Vlaamse Sensor Data Space steunt op vier complementaire pijlers:
Verschillende systemen en organisaties moeten gemakkelijk toegang hebben tot de data space. Daarom wordt die in cocreatie uitgebouwd. En volgens de processen en methodes van OSLO.
De VSDS is een open architectuur van herbruikbare bouwstenen. Die kunnen bedrijven en organisaties inpluggen in bestaande platformen. Dat maakt hun kosten betaal- en voorspelbaar. Zo kunnen ze hun volle aandacht geven aan de toepassingen.
De VSDS past in de ambitie van de overheid om Vlaanderen toonaangevend te maken op het gebied van digitalisering en smart cities. Zij wil de drempels wegwerken voor organisaties die nog geen toegang hebben tot de massa’s data die nu al voorhanden zijn. Om die datastromen op gang te brengen, wordt er ook samengewerkt met intercommunales en privébedrijven aan de versnelde uitrol van 5G.
Om een gedecentraliseerd systeem zoals de VSDS vlot te laten werken, is er nood aan een zorgvuldige beheerstructuur. Met heldere werkwijzen, processen en regels.
Het VSDS-project maakt deel uit van het relanceproject Vlaamse Veerkracht.
Meer weten? Neem contact met ons op.
Bekijk ook de andere projecten waar imec bijdraagt aan het vlot toegankelijk maken van data voor overheden en ondernemingen in Vlaanderen:
Bart Matthys