Technologische ontwikkelingen leiden tot de introductie van meer en meer innovatieve toepassingen en nieuwigheden. Hierbij is de ene innovatie al meer 'ingeburgerd' dan de andere.

Vlamingen verschillen dan ook van elkaar in de mate waarin ze er snel bij zijn om deze technologische innovaties te kennen, begrijpen en gebruiken.

Kennis en gebruik innovatieve technologie

Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.

Technologieën als 5G en cryptomunten zijn al goed gekend bij Vlamingen. Dit betekent echter niet dat men deze technologieën ook kan uitleggen aan anderen. Recentere concepten zoals Solid, Digital Twin of internables zijn nog veel meer een 'ver-van-mijn-bed' show. Naast een lage kennis is het effectieve gebruik van deze technologieën nog quasi onbestaande. Naast 5G en cryptomunten kennen steeds meer Vlamingen 'artificiële intelligentie' (AI) en kan de helft van de Vlamingen ook uitleggen wat het betekent.

Als we dieper in de cijfers duiken, komen we tot de vaststelling dat een kleine helft van de Vlamingen bezorgd is over de privacy-impact van AI. Ten opzichte van de vorige edities lijkt men in het algemeen iets minder enthousiast te staan tegenover AI: we merken een daling in de nieuwsgierigheid over de toepassingen en mogelijkheden van AI en in de wil om er meer over te ontdekken.

Ongetwijfeld zorgt de komst van en de belangstelling voor ChatGPT hier voor een evolutie tegenover het moment van bevraging, iets om naar uit te kijken bij de volgende imec.digimeter editie!

Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.

Ben je benieuwd naar de inzichten van imec.digimeter 2022?
Bekijk hier dan ons volledig rapport.

Download imec.digimeter

Dimitri Schuurman

Dimitri Schuurman

Lieven Demarez

Lieven Demarez