Techmeters

Techmeters

Mensen kunnen niet (meer) zonder technologie. Maar technologie kan ook niet zonder mensen. Om er zeker van te zijn dat technologie en samenleving op één lijn zitten, voert imec jaarlijks verschillende bevragingen uit.

Bij imec zijn we bezeten van technologie. Toch vergeten we nooit dat de gebruiker bepaalt of technologische ontwikkelingen succesvol zijn. En dat op twee manieren:

  1. Technologische innovaties maken alleen kans als er genoeg vertrouwen is bij burgers en bedrijven. Bijvoorbeeld als het gaat om privacy.
  2. Hoe vernuftig een oplossing ook is, ze breekt pas door als ze beantwoordt aan de verwachtingen van de gebruikers.

Daarom meten we met verschillende onderzoeken hoe technologie en samenleving zich onderling verhouden. Zo zorgen we er mee voor dat ze elkaar niet uit het oog verliezen.

Voor die onderzoeken volgen we altijd een wetenschappelijke methode. En we vertalen de resultaten voor een breed publiek.

Vijf techtrends onder de loep

Op dit moment peilt imec regelmatig naar:

  • de algemene houding van Vlamingen ten opzichte van technologie. De imec.digimeter geeft een haarfijn beeld van de adoptie van technologieën zoals digitale tv, virtual reality en e-commerce.
  • welke technologieën gebruiken Vlamingen vandaag om de uitdagingen rond mobiliteit aan te pakken? De imec.mobiliteitsmeter brengt dit in kaart en onthult ook hoe het zit het met het draagvlak voor nieuwe mobiliteitstechnologie.
  • het gebruik van diensten voor digitale gezondheidszorg in België. De eHealth Monitor gaat na hoe het staat met de beschikbaarheid van dit soort diensten en wat de verwachtingen zijn van patiënten en zorgverleners.
  • de adoptie van artificiële intelligentie door Vlaamse bedrijven. De AI-barometer onthult waar kansen én valkuilen liggen voor bedrijven die willen investeren in AI.
  • de attitudes, praktijken en uitdagingen rond FAIR data in het Vlaamse zorg- en gezondheidslandschap. De FAIR Health Data Monitor brengt dit jaarlijks in kaart, samen met Zorgnet-Icuro en lokale actoren.

Samen bestrijken deze onderzoeken de belangrijkste manieren waarop technologie ingrijpt in onze economie en de samenleving.

Heb je vragen?

Stel ze gerust

Digimeter
imec.digimeter

Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart.

imec.mobiliteitsmeter 2023
imec.mobiliteitsmeter

Imec's peiling naar het gebruik en draagvlak van mobiliteitstechnologie in Vlaanderen.

eHealthmonitor
eHealthMonitor

Hoever staat het met de introductie van eHealth in ons land? Het antwoord vind je in de eHealthMonitor.

Ai-barometer
AI-barometer

Artificiële intelligentie verovert de wereld. Maar hoe zit het met Vlaanderen? Gingen wij al overstag? Of kijken we eerder de kat uit de boom?

FAIR-Health-Data-Monitor
FAIR Health Data

Met imec werken we op drie manieren aan het (meer) FAIR maken van health data in België: via technologie, kennisopbouw en ecosysteemwerking.

Dimitri Schuurman

Dimitri Schuurman