Techmeters

Mensen kunnen niet (meer) zonder technologie. Maar technologie kan ook niet zonder mensen. Om er zeker van te zijn dat technologie en samenleving op één lijn zitten, voert imec verschillende bevragingen uit.

Bij imec zijn we bezeten van technologie. Toch vergeten we nooit dat de gebruiker bepaalt of technologische ontwikkelingen succesvol zijn. En dat op twee manieren:

  1. Technologische innovaties maken alleen kans als er genoeg vertrouwen is bij burgers en bedrijven. Bijvoorbeeld als het gaat om privacy.
  2. Hoe vernuftig een oplossing ook is, ze breekt pas door als ze beantwoordt aan de verwachtingen van de gebruikers.

Daarom meten we met verschillende onderzoeken hoe technologie en samenleving zich onderling verhouden. Zo zorgen we er mee voor dat ze elkaar niet uit het oog verliezen.

Voor die onderzoeken volgen we altijd een wetenschappelijke methode. En we vertalen de resultaten voor een breed publiek.

Vier techtrends onder de loep

Op dit moment peilt imec regelmatig naar:

  • de algemene houding van Vlamingen ten opzichte van technologie. De imec.digimeter geeft een haarfijn beeld van de adoptie van technologieën zoals digitale tv, virtual reality en e-commerce.
  • de verwachtingen en het gedrag van Vlamingen en Brusselaars met betrekking tot de slimme stad. De imec.smartcitymeter is een gouden leidraad voor overheden en bedrijven die benieuwd zijn naar het draagvlak van smartcity-oplossingen.
  • het gebruik van diensten voor digitale gezondheidszorg in België. De eHealth Monitor gaat na hoe het staat met de beschikbaarheid van dit soort diensten en wat de verwachtingen zijn van patiënten en zorgverleners.
  • de adoptie van artificiële intelligentie door Vlaamse consumenten en bedrijven. De imec.AI barometer onthult waar kansen én valkuilen liggen voor bedrijven die willen investeren in AI.

Samen bestrijken deze onderzoeken de belangrijkste manieren waarop technologie ingrijpt in onze economie en de samenleving.

Heb je vragen?

Stel ze gerust

Digimeter
Digimeter

Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart.

Smart city meter
Smart City Meter

De slimme stad speelt in op de verwachtingen van de burger. Daarnaar peilen we met de imec.smartcitymeter.

eHealthmonitor
eHealthMonitor

Hoever staat het met de introductie van eHealth in ons land? Het antwoord vind je in de eHealthMonitor.

Ai-barometer
AI-barometer

Artificiële intelligentie verovert de wereld. Maar hoe zit het met Vlaanderen? Gingen wij al overstag? Of kijken we eerder de kat uit de boom?

Eva Steenberghs

Eva Steenberghs