Slechts 57% van de zestien- tot vierentwintigjaren weet wat artificiële intelligentie betekent en een op zes jongeren mijdt digitale toepassingen waar ze niet vertrouwd mee zijn, zo blijkt uit de imec.digimeter. Ilse Ooghe en Luc Van den hove plaatsen een oproep om de digitale ongeletterdheid en de groeiende nood aan STEM-profielen aan te pakken.
"De economie zal het komende decennium ingrijpend veranderen door een ongekende technologische vooruitgang, aangedreven door doorbraken uit de chipsector in combinatie met domeinen als artificiële intelligentie, robotica, nano- bio- en kwantumtechnologie. België is koploper in de ontwikkeling van deeptechbedrijven, maar een tekort aan gekwalificeerd personeel hypothekeert ons groeipotentieel. De tientallen miljarden die Europa met de Chips Act vrijmaakt om lokale techsector en onderzoekscentra te versterken onderstreept opnieuw het belang om meer mensen warm te maken voor STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Een gediversifieerde strategie is hiervoor nodig."
Het volledige opiniestuk is te lezen in De Tijd.
Ilse Ooghe is Algemeen Directeur bij RVO-Society, de overkoepelende organisatie rond Brightlab en Scivil. Ze studeerde af als bio-ingenieur en behaalde nadien een master educatieve studies. Voor Ilse bij RVO-Society aan de slag ging, bekleedde ze directiefuncties bij Janssen Pharmaceutica, leidde ze de lerarenopleiding van CVO De Oranjerie en was ze directeur van de Aarschotse school KAMSA.
Luc Van den hove is voorzitter en CEO van imec sinds 1 juli 2009. Voordien was hij executive vicepresident en chief operating officer van het onderzoekscentrum. Hij trad in dienst bij imec in 1984 en startte er zijn onderzoeksloopbaan in het domein van de silicide- en interconnect-technologieën. Luc Van den hove behaalde zijn doctoraat in elektrotechniek aan de KU Leuven. Hij is auteur of coauteur van meer dan 200 publicaties en bijdragen aan conferenties.
Gepubliceerd op:
1 juni 2022