Sinds 2009 brengt imec.digimeter de trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart.
Imec.digimeter is dé studie bij uitstek om digitale transformatie in de brede zin van het woord in kaart te brengen bij de Vlamingen. Dit doen we om zowel de burger, beleid, kennisinstellingen als industrie inzicht te geven in veranderende behoeften, gewoontes en attitudes. Hiermee bieden we een houvast in onze snel veranderende digitale maatschappij.
Ben je benieuwd naar de inzichten van imec.digimeter 2022?
Bekijk hier dan ons volledig rapport.
Zin om in de cijfers duiken? Neem dan zeker ook een kijkje in ons uitgebreide tabellenrapport!
Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.
Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.
Hier bieden we een overzicht van de evoluties op vlak van 'toestellen en verbindingen', 'media', 'sociale media', 'digitale gezondheidsmonitoring', 'digitale overheid' en 'digitale economie'.
We merken een toegenomen digitalisering van verschillende facetten binnen ons dagelijks leven. Maar zijn alle Vlamingen nu écht een 'Homo Digitalis' geworden?
De voorbije jaren vond er op verschillende vlakken een digitale versnelling plaats. Het bestaan van technologieparadoxen toont echter dat niet alle Vlamingen even klaar zijn voor een doorgedreven digitale transformatie. Er blijken moeilijkheden te zijn op het vlak van toegang, vaardigheden en attitudes. Op basis van hoe men omgaat met deze paradoxen en hoe en in welke mate men de digitale kloof ervaart, kunnen we vijf soorten Vlamingen oftewel digimeter profielen onderscheiden.
De digitale versnelling gaat verder: een heleboel nieuwe technologieën komen op ons af. Maar in welke mate zijn Vlamingen reeds vertrouwd met 5G, de Metaverse, cryptomunten, NFT en andere innovatieve technologieën?
En hoe staat de Vlaming tegenover artificiële intelligentie?
Deze content is enkel zichtbaar op de desktop versie van de website.
imec.digimeter monitort het bezit en gebruik van media en ICT in Vlaanderen en peilt naar de attitude van de bevolking ten opzichte van technologische ontwikkelingen. Daarvoor bevraagt imec jaarlijks een representatief staal van minstens 1.500 Vlamingen van 18 jaar of ouder. Dit is de 15de editie van imec.digimeter sinds de start in 2009.
Op onze methodologie pagina staat de methodologie van imec.digimeter 2022 uitvoerig beschreven.
Ontdek de resultaten van de voorgaande edities in ons archief.
Dimitri Schuurman
Lieven Demarez