Al 17 jaar monitort imec.digimeter het bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen en peilt de studie naar de attitude van de bevolking ten opzichte van technologische ontwikkelingen. In imec.digimeter 2024 werden 2.845 Vlamingen bevraagd van 6 augustus 2024 tot en met 27 oktober 2024.
Om ervoor te zorgen dat we uitspraken kunnen doen over de Vlaming werken we samen met het Rijksregister. Daardoor konden we een gerandomiseerde steekproef van 12.000 Vlamingen trekken om zelfselectie te vermijden. De geselecteerde Vlamingen werden via een brief uitgenodigd om deel te nemen aan de online vragenlijst. Een kortere papieren versie van de vragenlijst kon telefonisch worden aangevraagd. Na twee weken werd een herinneringsbrief gestuurd, vergezeld door een papieren vragenlijst bij de 65-plussers. 52% van de steekproef is op deze manier gerekruteerd.
Via (online) partnerrekrutering met VDAB en eigen imec kanalen werd 8% van de steekproef behaald. De overige 40% werd gerekruteerd uit het panel van Bpact. Voor deze rekrutering werden respondentenquota opgezet op basis van geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en provincie. Elke respondent die deelnam aan de imec.digimeter-vragenlijst had evenveel kans om een cadeaubon van €50 te winnen. De totale prijzenpot van de vragenlijst bedroeg €2.000.
De basis van imec.digimeter is de vragenlijst. Deze is zowel online beschikbaar als - een ingekorte versie - op papier. De topics die in de vragenlijst aan bod komen zijn: (1) toestellen en internet, (2) televisie en online video, (3) audio, (4) gamen, (5) nieuws, (6) smartphone, welzijn en digitale gezondheidsmonitoring, (7) sociale media, (8) online shoppen en betalen, (9) voorkeur qua toestellen om zaken offline dan wel online te doen, (10) telewerken en -studeren, (11) digitale overheid, (12) persoonlijke data en privacy, (13) innovatieve technologieën en artificiële intelligentie, (14) digitale vaardigheden en (15) sociodemografische gegevens.
Via de vragenlijst krijgen we een uitgebreid inzicht in wat mensen zeggen over hun eigen bezit, gedrag, attitudes en vaardigheden. Aanvullend aan de vragenlijst worden er bevindingen uit de mobileDNA-logging applicatie toegevoegd. Dit laat ons toe om ook enkele inzichten te delen over wat mensen precies doen op hun smartphone. Op deze manier combineren we 'wat mensen zeggen' met 'wat mensen doen' om tot een rijker beeld te komen.
mobileDNA is een applicatie ontwikkeld door imec-mict-UGent. Via deze (Android) app kunnen we het smartphonegebruik tot in detail meten en kunnen extra bevindingen rond gedrag toegevoegd worden aan de zelfgerapporteerde antwoorden uit de vragenlijst.
Ben je benieuwd naar de inzichten van imec.digimeter 2024?
Bekijk hier dan ons volledig rapport.
Heb je vragen over imec.digimeter?
Lieven De Marez