Imec is een van de partners van een programma dat de kennis over, en het gebruik van artificiële intelligentie in Vlaanderen moet aanzwengelen.
We zijn er ons niet altijd van bewust, maar artificiële intelligentie (AI) dringt stilaan door in alle domeinen van ons leven en onze economie. Hoe moeten we daarmee omgaan? In Vlaanderen kiezen we ervoor om voluit mee aan de kar te trekken als het gaat om AI-onderzoek, -ontwikkeling en -implementatie.
Als kenniseconomie hebben we dan ook uitstekende kaarten in handen. Vijf Vlaamse universiteiten en vijf Vlaamse onderzoeksinstellingen – KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt, Vrije Universiteit Brussel, Flanders Make, Sirris, VIB, VITO en imec – vormen een consortium voor strategisch basisonderzoek in AI. Het Vlaams AI Onderzoeksprogramma wordt gefinancierd door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Het maakt deel uit van een bredere beleidsagenda die ook het gebruik van AI door bedrijven en organisaties stimuleert, en die inzet op bewustwording, opleiding en ethische omkadering.
In Vlaanderen gebeurt er al heel wat strategisch AI-onderzoek op topniveau. Het AI-Onderzoeksprogramma moet dat versterken door de krachten te bundelen en door te focussen op specifieke onderzoeksuitdagingen. Die werden bepaald in overleg met bedrijven, overheidsinstellingen en non-profitorganisaties.
Uit de toepassingsdomeinen blijkt dat er nood is aan:
Om die noden aan te pakken, heeft het onderzoeksprogramma zich georganiseerd rond deze vier technologische onderzoeksuitdagingen:
Het AI-Onderzoeksprogramma concentreert zich op generieke AI-methodologieën die in verschillende domeinen toepasbaar zijn, zoals gezondheid, energie, industrie en overheidsdienstverlening.
Die methodologieën worden geïllustreerd met conceptuele demonstratoren, zoals:
De demonstratoren kunnen vervolgens aanleiding geven tot bijsturingen in het onderzoek, zodat de innovatie voortdurend nieuwe impulsen krijgt.
Meer weten?
Sabine Demey