Educatieve projecten

Educatieve projecten

Imec draagt zijn steentje bij tot toegankelijke, actuele lespakketten – voor gebruik in de klas én online.

Chiptechnologie, artificiële intelligentie, sociale media, ... Iedereen is het erover eens dat deze brandend actuele thema’s ook in het onderwijs aan bod moeten komen. Dat vraagt om geschikt didactisch materiaal: wetenschappelijk correct, laagdrempelig en liefst ook interactief.

Samen met allerlei partners zet imec, vanuit zijn expertise, zijn schouders onder dit soort educatieve projecten. Almaar vaker gaat het daarbij om flexibele leermodules die zowel binnen als buiten de klas kunnen worden ingezet. In de eerste plaats voor leerlingen uit het secundair onderwijs – maar eigenlijk voor iedereen die snel mee wil zijn met de spannendste ontwikkelingen in onze samenleving.

EDUbox

Imec is al jaren partner van EDUbox, een VRT-project dat jongeren informeert over een waaier van maatschappelijke onderwerpen. Oorspronkelijk waren deze pakketten alleen bedoeld voor gebruik in de klas. De laatste jaren krijgen ze almaar vaker een digitaal luik zodat ze ook geschikt zijn voor afstandsonderwijs.

Een paar voorbeelden:

Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte

De EDUbox Cybersecurity is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op de impact van hun digitaal gedrag. Ze leren het verschil tussen cybercriminelen en ethische hackers en welke trucjes die toepassen.

Ga naar de EDUbox

Duurzaamheid: nu maken voor de toekomst

Als we de draagkracht van onze planeet niet willen overschrijden, moeten we overschakelen naar een circulaire economie. Deze EDUbox maakt dat concreet. Door na te gaan hoe we duurzamer kunnen produceren. En door ons consumptiepatroon onder de loep te nemen.

Ga naar de EDUbox

Pandemie: een uitdaging voor mens en wetenschap

COVID-19 is de eerste noch laatste pandemie die de wereld in haar greep houdt. Deze EDUbox belicht het fenomeen vanuit een multidisciplinaire invalshoek: biowetenschap, gedragswetenschap, technologie en communicatie komen allemaal aan bod. Een simulator toont op indrukwekkende manier de gevolgen van exponentiële groei.

Ga naar de EDUbox

Artificiële intelligentie

AI is overal. Maar hoeveel mensen weten hoe die in elkaar zit? En klopt het dat we er bang voor moeten zijn? Deze EDUbox neemt je mee in de boeiende wereld van AI, inclusief de achterliggende technologieën én de morele vraagstukken.

Ga naar de EDUbox

Mobiliteit: keuzes voor een duurzame ontknoping

Waarom lijken we almaar vaker collectief stil te staan? Wat kunnen de overheid en wijzelf doen om die mobiliteitsknoop te ontwarren? Via deze EDUbox verken je het thema mobiliteit – eerst vanuit je eigen ervaring, dan op het niveau van de samenleving. De simulator geeft je de kans om zelf het mobiliteitsbeleid van een fictieve stad in handen te nemen.

Ga naar de EDUbox

Op de site van de VRT vind je alle EDUboxen

MOOC: inzoomen op chiptechnologie

Imec ontwikkelde ook een Massive Open Online Course (MOOC) over zijn kernexpertise: chiptechnologie. Je leert hoe chips werken, wat we kunnen doen om ze nog krachtiger te maken en waarom ze een sleutel kunnen zijn tot een betere wereld.

Lees meer