Mooc chyptechnologie

MOOC: inzoomen op chiptechnologie

Deze massive online open course (MOOC) biedt een laagdrempelige introductie tot de boeiende wereld van de nanotechnologie.

De komst van chiptechnologie heeft ons leven drastisch veranderd. Chips zijn vandaag alomtegenwoordig en geen enkel aspect van ons leven en werk kan nog zonder.

Chips ...

  • Dragen bij tot een betere gezondheidszorg voor iedereen.
  • Helpen om hernieuwbare energie op te wekken
  • Zorgen voor onderwijs op maat van elke persoon.
  • Vormen de bouwstenen voor slimme steden.
  • Zijn de sleutel tot een innovatieve en duurzame economie – bijvoorbeeld door ons te helpen om onze voedselproductie en -consumptie op een verantwoorde manier te organiseren.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos!

Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Helemaal mee in vijf modules

Maar hoe werken chips nu precies? Kunnen ze ons leven en onze maatschappij echt verbeteren? Hoe optimaliseren we wat chips vandaag al kunnen? En hoe maken we ze nog straffer en krachtiger voor nieuwe toepassingen in de toekomst?

Deze MOOC of online cursus, in samenwerking met Brightlab, neemt je stap voor stap mee in de onvoorstelbaar kleine wereld van nanochips. In vijf modules zoomen we in op chiptechnologie. De MOOC richt zich in de eerste plaats op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs, maar is zeker een aanrader voor iedereen die een (brede) interesse in chiptechnologie heeft.

Volg de cursus

Module 1: kennismaking met chips

Je komt te weten wat chips zijn en waar je ze vindt, wat hun impact is op de maatschappij en wat imec doet.

Module 2: de werking van een chip

Je krijgt het antwoord op vragen als:

  • Wat doet een chip?
  • Wat is een transistor?
  • Welke taal spreekt een chip?

Module 3: chips maken

Hoe ziet het proces om chips te maken eruit? Waarom is chips maken zo moeilijk? Wat is een cleanroom? Welke grondstoffen heb je nodig en welke productiestappen moet je doorlopen? Deze module belicht alle fases, van silicium tot afgewerkte chip.

Module 4: de wet van Moore

De wet van Moore stelt dat het aantal transistors op een chip iedere twee jaar verdubbelt dankzij technologische vooruitgang. Maar de wet lijkt meer en meer tegen zijn fysieke limieten te botsen. In deze module bekijken we met welke oplossingen we die limieten kunnen doorbreken en of er een toekomst is voor de wet van Moore.

Module 5: de toekomst

Wat heeft chiptechnologie nog voor ons in petto? We bekijken of chips nog kleiner of beter gemaakt kunnen worden, welke functionaliteiten ze kunnen krijgen en wat de kwantumbit is.

Klik hier om mee te doen