Hoe maken we het leerproces efficiënter? Door in te zetten op persoonlijker én interactiever leren.
Vlaanderen is een kenniseconomie. We zijn het dus aan onszelf verplicht om de kwaliteit van ons onderwijs hoog te houden En iedereen te motiveren om levenslang te blijven leren. Educatieve technologieën spelen daarbij een almaar belangrijkere rol.
Die nieuwe technologieën maken het mogelijk om echte leerprocessen op maat te ontwikkelen. Denk aan adaptieve leerplatformen: door middel van sensoren en algoritmes meten die de individuele leervoortgang. En stellen ze gepersonaliseerde leerinhoud en -strategieën voor. Dat past ook perfect bij een tendens zoals afstandsonderwijs.
Maar ook bij lessen of trainingen in een gezamenlijk lokaal biedt smart education nieuwe mogelijkheden. Daar zorgen educatieve technologieën voor meer interactie en samenwerking tussen de verschillende actoren van het leerproces.
Verken samen met ons de mogelijkheden
Vlaanderen moet ook op het gebied van smart education aansluiten bij het internationale koppeloton. Daarom lanceerden de KU Leuven, Barco en Televic samen TECOL – een platform voor Technology-Enhanced COLlaborative Learning.
Op de Kortrijkse campus van de KU Leuven installeerde TECOL het living lab Edulab. Hier vinden studenten en onderzoekers:
Het is een gedroomd testbed voor imecs smart education-programma. Zoals het imec.icon-project LECTURE+ dat het leerengagement van gebruikers stimuleert door middel van verschillende technologieën.
Maar ook buiten het lab ontplooien we smart education-initiatieven:
En via imec.istart zetten we onze schouders onder een waaier van start-ups rond educatieve technologie.
Meer weten over smart education?
Om de verdere verspreiding van het coronavirus proberen tegen te gaan, besloot de federale overheid op 12 maart 2020 om de Belgische scholen te sluiten tot de paasvakantie. Heel wat leerkrachten zijn dan ook op zoek naar digitale alternatieven om online onderwijs aan te bieden.
Steven Van Assche