Axeleria
/Nieuwe start-up Axelera AI haalt twaalf miljoen dollar startkapitaal op

Persbericht

Nieuwe start-up Axelera AI haalt twaalf miljoen dollar startkapitaal op

Axelera, een AI-bedrijf geïncubeerd door blockchain unicorn Bitfury en onderzoekscentrum imec, schiet uit de startblokken

Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.

Over Axelera AI

Axelera AI ontwerpt 's werelds meest efficiënte en geavanceerde oplossingen voor edge-AI. Het bedrijf heeft de ambitie om de rekenkracht van een hele server te concentreren in één enkele chip, en dat aan een fractie van het stroomverbruik en de prijs van de AI-hardware waarover we vandaag beschikken. Deze baanbrekende oplossing zal duizenden toepassingen van egde-AI mogelijk maken, waardoor het gebruik van artificiële intelligentie efficiënter en toegankelijker wordt dan ooit tevoren. De producten van Axelera AI zullen volledig worden geïntegreerd in een open-source AI-framework dat begin 2022 wordt gelanceerd. 

Axelera AI wordt geleid door Fabrizio del Maffeo. Voordat del Maffeo Axelera AI oprichtte, was hij hoofd van het AI-departement van Bitfury en Vice President/Managing Director van AAEON Europe (Asus group).  George Kikvadze, (Executive Vice Chairman van Bitfury), Sander Verbrugge (partner bij Innovation Industries) en Valery Vavilov(CEO en medeoprichter van Bitfury) maken deel uit van het non executive board.   

Over de Bitfury Group
 
De Bitfury™ Group is ’s werelds meest toonaangevende technologiebedrijf. De missie van Bitfury™ is het bouwen van oplossingen die  de wereld transparanter en betrouwbaarder  makendoor te innoveren  op alle technologisch niveau’s: hardware,security en software. Vertrouwen is daarbij het sleutelwoord. Bitfury werd opgericht in 2011 en is wereldleider op vlak van security en infrastructuur voor de Bitcoin blockchain. Naast het beveiligen van de Bitcoin Blockchain, ontwerpt en produceert Bitfury ook innovatieve hardware om andere blockchains en cryptomunten te beveiligen, zoals aangepaste halfgeleiderchips en mobiele datacenters. Bitfury is via zijn Exonum™ private blockchain-framework en zijn Crystal™ Blockchain analyseplatform ook een softwareleverancier voor enkele van de meest geavanceerde applicaties. Meer info via www.bitfury.com

Over imec

Met meer dan 5.000 medewerkers van overal ter wereld, topwetenschappers en experten in verschillende onderzoeksdisciplines, een zeer geavanceerde R&D infrastructuur, en een uitgebreid partnernetwerk van wereldleiders uit de hightech-industrie, farma, ICT, ... Vlaamse en internationale bedrijven, start-ups, de academische wereld en kenniscentra, is imec ‘s werelds grootste onafhankelijke onderzoekscentrum in nano-elektronica en digitale technologie. Imecs onderzoek omvat geavanceerde halfgeleidertechnologie en siliciumfotonica, oplossingen voor slimme gezondheidzorg, duurzame energie, duurzame mobiliteit en slimme steden, artificiële intelligentie, 5G-communicatie en sensortechnologieën en nog veel meer. 

Imec zet zijn expertise en industrieel netwerk ook in om duurzame maatschappelijke impact in Vlaanderen te creëren. Zo ondersteunt imec zowel kleinere organisaties die over beperkte R&D-middelen beschikken als grotere bedrijven in hun innovatieproces. Imec draagt als strategisch onderzoekscentrum en actieve speler in netwerkorganisaties en sectorfederaties bij aan het innovatienetwerk in Vlaanderen door de publieke sector en private sector in Vlaanderen samen te brengen, de uitwisseling van open data mogelijk te maken, en kennisuitwisseling te stimuleren. 

Imec heeft zijn hoofdkantoor in Leuven, onderzoeksgroepen verspreid over de Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan en de VS, en vertegenwoordiging in China, Japan en India. In 2020 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 680 miljoen euro. 

Meer informatie: www.imec.be

Imec is een geregistreerde merknaam voor de activiteiten van imec International (IMEC International, stichting van openbaar nut naar Belgisch recht), imec België (IMEC vzw, gesteund door de Vlaamse overheid), imec Nederland (Stichting IMEC Nederland, gesteund door de Nederlandse overheid), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.), imec China (IMEC Microelectronics Shanghai Co. Ltd.), imec India (IMEC India Private Limited), imec San Francisco (IMEC Inc.) en imec Florida (IMEC USA Nanoelectronics Design Center Inc.).  

Over Innovation Industries

Innovation Industries is een deeptech venture capital investeerder die tot 30 miljoen euro investeert in hightech-, agri&foodtech en medtech- bedrijven. Vandaag beheert Innovation Industries meer dan 275 miljoen euro over twee fondsen en heeft een team van vijftien beleggingsprofessionals. De grootste investeerders zijn de Nederlandse pensioenfondsen PME en PMT. Innovation Industries investeert van ‘seed investment’ tot ‘late stage investments’ en heeft samenwerkingsverbanden met alle Nederlandse technische universiteiten en het onderzoeksinstituut TNO. Meer informatie over Innovation Industries is te vinden op: www.innovationindustries.com 

Over imec.xpand

Imec.xpand is een risicokapitaalfonds dat gericht is op innovatie in nanotechnologie. Het fonds investeert in ambitieuze start-ups die het potentieel hebben om uit te groeien tot succesvolle bedrijven met een wereldwijde impact. Door deze investeringen te koppelen aan de unieke infrastructuur en de expertise die onderzoekscentrum imec heeft opgebouwd door jarenlange samenwerking in de halfgeleiderindustrie, speelt imec.xpand een onderscheidende rol. Het fonds wordt onafhankelijk beheerd door een team van ervaren ondernemers, investeerders en business-experten. Meer informatie op www.imecxpand.com.