Een gezonde portie technologie
/Een gezonde dosis technologie

Dossier

Een gezonde dosis technologie

Onze gezondheidszorg staat aan de vooravond van een revolutie. Zorg is alomtegenwoordig en wordt meer en meer preventief. Ingrepen en behandelingen worden preciezer, kwaliteitsvoller en persoonlijker dan ooit. De hefboom voor die revolutie? Technologie, van data tot deeptech.

Data en AI worden doktersassistenten. Een voorbeeld: AI-algoritmes voorspellen hartritmestoornissen voordat er iets te zien is op een hartscan. De data uit smartwatches maken constante monitoring mogelijk, in plaats van momentopnames. Gewapend met een gigantische hoeveelheid informatie, kan de arts levensstijladvies geven om te vermijden dat je ziek wordt. En als je toch ziek wordt, dan helpt technologie de dokters om ziektes en pijn nauwlettend op te volgen – en dat gebeurt steeds vaker vanop afstand. Op termijn vereenvoudigen slimme pilletjes vol sensoren zelfs de dataverzameling binnenin onze darmen. Al die extra data moet natuurlijk verwerkt en geïnterpreteerd worden. Wie weet waar de gezondheidszorg over 10 jaar staat, als AI en menselijke expertise de handen in elkaar slaan.

Chiptechnologie verbetert de instrumenten die een arts ter beschikking heeft aanzienlijk. Zo geven hyperspectrale camera’s, die geïntegreerd kunnen worden in een operatiemicroscoop, chirurgen ‘superogen’, die tumoren nauwkeuriger in beeld brengen. Augmented reality-brillen ondersteunen artsen tijdens een precisie-ingreep met extra informatie. Neuroprobes, ultrafijne hersensondes, staan toe om onze hersencellen individueel uit te lezen. Implanteerbare chips zullen in de toekomst toelaten om zenuwsignalen gericht te stimuleren. Het zou een alternatieve therapie kunnen bieden voor chronische ziektes zoals reuma. Organen op chips dragen dan weer bij tot een betrouwbaar testmodel voor een gepersonaliseerd medicijn. Laboratoria op een chip staan toe om snel stalen te analyseren op basis van kleine hoeveelheden vloeistof. Bovendien is zo’n lab-on-chip draagbaar en inzetbaar op locatie. Doordat een staal niet meer naar het ‘echte’ lab moet, winnen we tijd en geld.

Article De Tijd

Column Healthtech

Huwelijk tussen biologie en chip leidt tot fors minder proefdieren

Komt kankeronderzoek in digitale stroomversnelling?

Visie

Proteoomsequencing gaat wapenwedloop met kanker aan

Wearables_nationalgeographic_TonToemen.png

In de media

De komende jaren rolt er een nieuwe generatie wearables de Belgische en Nederlandse onderzoekslaboratoria uit. Deze draagbare sensoren zullen de gezondheidszorg naar verwachting ingrijpend veranderen.