/Vlaamse innovatiemotor/Samenwerking/R&D-samenwerkingen/imec.prospect/De ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen

De ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen versnellen

Hoewel er voor veel ziektes al goedwerkende geneesmiddelen beschikbaar zijn, bestaan er voor andere slechts beperkte of onvoldoende effectieve medicijnen. Daardoor krijgen sommige mensen geen doeltreffende behandeling, wat zwaar is voor hen en voor de samenleving als geheel. Wetenschappers hebben nochtans enorme vooruitgang geboekt in het ontcijferen van de moleculaire en biologische mechanismen van de meest complexe menselijke ziekten.

Toch wordt maar 7,9% van alle kandidaat-geneesmiddelen die de klinische testfase bereiken, goedgekeurd voor gebruik bij mensen.

Hoe kunnen we deze slaagkansen vergroten?

Vooral in de preklinische fase kan technologie een belangrijke rol spelen als katalysator voor een snellere kwalitatieve ontwikkeling van geneesmiddelen. Zo kan AI een ondersteunende rol spelen bij het voorspellen van de efficiëntie van een medicijn, kunnen geavanceerde biosensoren de produceerbaarheid van medicijnen opdrijven en kunnen modellen op een chip die de menselijke biologie nabootsen, het screenen en ontwikkelen van medicijnen drastisch versnellen.

Imec wil de verschillende mogelijkheden – met de preklinische fase als focuspunt – dan ook graag diepgaand onderzoeken. En dat samen met Vlaamse en internationale bedrijven, sectorfederaties, andere strategische onderzoekscentra en Vlaamse speerpuntclusters.

Astrid Gadeyne

“Met dit programma dragen we bij aan technologische innovaties die deuren openen naar een toekomst waarin patiënten sneller toegang krijgen tot de juiste behandeling, wat de levenskwaliteit van de maatschappij verbetert.”

Astrid Gadeyne, prospect-manager bij imec.

Opportuniteiten voor bedrijven

Voor bedrijven in de farmaceutische industrie, de biotechnologie, de productie en de diagnostiek, CRO's, CDMO's, analytische laboratoria, leveranciers van reagentia en hardwarebedrijven (zoals productontwikkelaars, systeemintegrators en ontwikkelaars van componenten) zijn er aanzienlijke kansen om deel te nemen aan dit onderzoek. Maar ook onderzoeksinstellingen en universitaire groepen die actief zijn in de levenswetenschappen, relevantie patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en overheidsinstellingen worden sterk aangemoedigd om contact met ons op te nemen.

Benieuwd wat de concrete opportuniteiten zijn voor jou of heb je een voorstel voor een project? Kom in contact met prospect-manager Astrid Gadeyne.