Smart spaces

Smart spaces

Maak kennis met de imec-locaties waar je je slimme oplossingen en nieuwe technologieën test, ook in levensechte omstandigheden.
 

Ontwerp je nieuwe technologieën die ingrijpen in ons dagelijks leven? Dan maak je meer kans op succes als je ze test en valideert in reële omstandigheden

Dat is vanzelfsprekend ... maar niet evident: vind maar eens een gezin of muziekfestival waar je ongehinderd en ongestoord je prototypes kan installeren en dagenlang uitproberen.

Levensecht testen

De testbeds en smart spaces van imec bieden daarvoor de oplossing.

 • In testbeds vind je de infrastructuur om specifieke technologieën op alle mogelijke manieren op de proef te stellen.
 • In smart spaces voer je die testen uit in bepaalde omgevingen zoals een huis of kantoorgebouw.

Zowel imec-onderzoekers als kmo’s en grote bedrijven, onderzoeksinstituten en non-profits kunnen er terecht. En in alle locaties is er bovendien begeleiding van een team dat toegang heeft tot de brede imec-expertise.

Testbeds

In testbeds draait alles om jouw technologie. Je test die hier tot in de puntjes – ongeacht de locatie waarin je ze wilt gebruiken.

 • In w-Ilab.t test je alle mogelijke draadloze technologieën, van wifi tot 4G en 5G. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of er in je zaal voldoende wifibandbreedte is om iedereen een presentatie op zijn eigen tablet te laten volgen? In dit lab kom je het te weten.
 • De Virtual Wall gebruik je om infrastructuren op grote schaal te testen. Bijvoorbeeld: hoe slagen Google en Facebook erin om hun infrastructuur op te schalen naar hun massa gebruikers? Wat gebeurt er als alle treinstellen tegelijk een software-update doen? Of hoe schakel je vlekkeloos over van wifi in het station naar 4G in een rijdende trein?
 • Het GPU Lab is een deel van de Virtual Wall waar je specifiek AI-toepassingen kunt testen. Je beschikt daarvoor over uitgebreide rekencapaciteit.
 • Het portable testbed laat je toe om te testen op mobiele of uitdagende locaties. Hiermee kan een vakantiepark bijvoorbeeld testen of zijn wifisignaal ook sterk genoeg is voor de zonnekloppers bij het zwembad.

Smart spaces

In smart spaces test je je oplossingen uit in typische omgevingen. Deze smart spaces staan tot jouw beschikking:

 • In het HomeLab test je je smarthome-applicaties en -diensten. Alles in dit huis kan geautomatiseerd worden en mensen kunnen hier 24 uur verblijven om een echte thuissituatie te simuleren.
 • De Krook in Gent doet dienst als een Smart Public Space.
 • Het Art and Science Interaction Lab is een virtuele ruimte om 3D te testen – ideaal voor games en VR/AR-applicaties. 
 • In het Holst Centre checken sensoren voortdurend de luchtkwaliteit, menselijke aanwezigheid, enzovoort. Het onderliggende draadloze platform is beschikbaar voor het valideren van je eigen toepassingen.
 • Het OfficeLab bestaat uit drie kantoorverdiepingen voor onderzoek naar nieuwe manieren van werken, ondersteund door sociale robots en het Internet of Things.
 • Het Industrial IoT Lab geeft je de kans om applicaties en technologieën te testen in een magazijn. Dit is de ideale locatie om robots en drones in een industriële context te laten proefdraaien.
 • De smart highway is een stukje van de E313 tussen Antwerpen en Hasselt dat is uitgerust voor het testen van draadloze communicatiesystemen waarmee auto's communiceren met elkaar en met de weginfrastructuur.
 • Het CityLab is een smart space met draadloze infrastructuur in Antwerpen.

Imec leidt verder het City of Things-testlab voor slimme steden en verschillende technische testlabs voor Industrie 4.0

Wil je gebruik maken van een van deze smart spaces en testlabs?

Neem dan zeker contact met ons op

Homelab
HomeLab

Als ontwikkelaar van smarthome-applicaties of -diensten kom je hier thuis in de beste van twee werelden: een natuurlijke leefomgeving met uitgebreide testfacili

Birger Schrevens

Birger Schrevens