Homelab

HomeLab

Als ontwikkelaar van smarthome-applicaties of -diensten kom je hier thuis in de beste van twee werelden: een natuurlijke leefomgeving met uitgebreide testfaciliteiten.

Technologie maakt ons leven thuis almaar comfortabeler. Door alledaagse objecten te verbinden met een digitaal netwerk – het Internet of Things – staat er geen rem op het aantal mogelijke toepassingen voor entertainment, veiligheid, energievoorziening, thuiszorg, enzovoort.

Ontwikkel je diensten of applicaties voor zo’n smarthome? Dan weet je dat valorisatie een klassieke hindernis is: wat werkt in een lab, doet dat vaak niet in een thuisomgeving. Omdat mensen zich anders gedragen dan je zou verwachten. Of omdat verschillende domoticasystemen elkaar in de weg zitten.

HomeLab: brug tussen lab- en thuisomgeving

HomeLab is een initiatief van imec en UGent. Het is de eerste onafhankelijke testomgeving voor smarthome-applicaties en -diensten in Europa. 

Je lijkt er binnen te stappen in een ‘gewone’ woning met een woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers, enzovoort. Maar schijn bedriegt: verspreid over 2 verdiepingen en een oppervlak van 600 m² vind je hier meer dan 300 sensoren en meer dan 300 actuatoren.  

Kortom je beschikt hier over alle mogelijkheden voor snelle en flexibele installaties van IoT-prototypes of -diensten die je daarna doeltreffend en levensecht kunt testen, ook met eindgebruikers.

Blader alvast eens door deze brochure of lees dit artikel.

Warm welkom

Het HomeLab is beschikbaar voor kmo’s en grote bedrijven, onderzoeksinstituten en non-profits, enzovoort. Ze krijgen begeleiding van het HomeLab-team dat helpt om:

  • experimenten op te zetten 
  • onderzoeksparameters aan te passen
  • data te capteren

Bovendien hebben ze via deze experten toegang tot de brede imec-expertise. 

In het verleden maakten onder andere Niko, RoboCure en Circular South al dankbaar gebruik van alle mogelijkheden die het HomeLab biedt.

Ook je smarthome-oplossing testen in het HomeLab?

Neem gerust contact met ons op

Matthias Strobbe

Matthias Strobbe