alt
/SMART SUITCASES

SMART SUITCASES

Reiskoffers wegen, lokaliseren en identificeren zichzelf dankzij ingebouwde sensoren 

smart_cities

Met de opkomst van het Internet of Things verwachten consumenten steeds meer dat ze voortdurend verbonden blijven met hun toestellen en persoonlijke bezittingen. Reiskofferproducenten kunnen op deze trend inspelen met zogenaamde ‘slimme reiskoffers’. Die zijn verbonden met het internet en uitgerust met sensoren om gebruikers een betere reiservaring te bieden en de hele reissector beter te stroomlijnen. Dat is precies wat het SMART SUITCASE-project wil bereiken.

Tevreden reizigers dankzij een gestroomlijnd proces

Bagage verliezen: bijzonder lastig voor reizigers, vooral wanneer ze niet weten waar hun reiskoffer zich exact bevindt. Andere knelpunten zijn de lange wachttijden aan incheck- en securitybalies, bagage met overgewicht, en reiskoffers zonder naamlabels. Dit alles leidt vaak tot onverwachte kosten en een gevoel van ongenoegen. Door reiskoffers te ontwikkelen die zichzelf kunnen wegen en hun eigen locatie kunnen bepalen via het internet, krijgen reizigers meer controle. Bovendien kan de reisindustrie de ervaring voor reizigers aangenamer maken, door met de slimme koffers fouten op de luchthaven of in het treinstation te vermijden. 

Geavanceerde elektronica en plastic combineren 

Het SMART SUITCASE-consortium verenigt experts in reiskofferdesign, geprinte elektronica, geolokalisatie, antenne-ontwerp en vormbare elektronica. Samen willen ze een slimme reiskoffer ontwikkelen met de nodige sensors, hardware en voorzieningen om de pijnpunten van reizigers aan te pakken. Het project is op heel wat vlakken erg innovatief: van geïntegreerde elektronica in plastic, elektrische interconnecties tussen reiskofferonderdelen, betaalbare geprinte elektronica, antennedesign tot geolokalisatie voor de luchtvaartsector.

Betaalbaar, licht en veilig

Onderstaande kenmerken, waar de huidige reiskoffers niet aan voldoen, bepalen mee het succes van het project. De slimme reiskoffers: 

 • mogen met maximaal 5% in gewicht toenemen;
 • hebben een gemiddelde levensduur van ten minste 7 jaar;
 • beperken het verlies aan opbergruimte tot maximum 0,1%;
 • doen de aankoopprijs niet meer dan 10% stijgen;
 • voldoen aan alle veiligheids- en andere voorschriften van luchtvaartmaatschappijen.

Een reiskoffer die voor zichzelf zorgt

Het SMART SUITCASE-project levert een energievriendelijk technologieplatform op dat geprinte en traditionele elektronica integreert in reiskofferonderdelen die via spuitgiet- of persvormen worden vervaardigd. De slimme reiskoffers staan in verbinding met de cloud of smartphone en kunnen zichzelf wegen, vergrendelen en lokaliseren. Het project geeft de partners van het consortium een bredere kennis en een concurrentieel voordeel en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe toepassingen in andere marktsegmenten.

“Het SMART SUITCASE-project ontwikkelt een slimme reiskoffer die licht, duurzaam en kostenefficiënt is en die voldoet aan alle voorschriften. Dit biedt gebruikers een betere reiservaring en stroomlijnt de hele reissector.”

SMART SUITCASES

Reiskoffers wegen, lokaliseren en identificeren zichzelf dankzij ingebouwde sensoren

SMART SUITCASES is een imec.icon project gefinancierd door Agentschap Innoveren & Ondernemen and imec

Het werd opgericht op 01.04.2018 en eindigde op 31.03.2021

Projectinformatie

Industrie

 • Quad Industries
 • Samsonite Europe
 • Sensolus

Onderzoek

 • imec – IDLab IBCN – Ugent
 • imec - CMST

Contact

 • Project lead: Pauline Koslowski
 • Research lead: Frederick Bossuyt
 • Proposal Manager: Frederick Bossuyt
 • Innovation manager: Eric Moons