Elke zes jaar verkiezingen? Voor almaar meer steden volstaat die peiling niet langer om te weten wat er binnen hun grenzen leeft. Ze willen inwoners, pendelaars én bezoekers vaker en nauwer betrekken bij het beleid.
Maar hoe pak je zo’n participatieproject aan? Het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest koos voor een innovatieve digitale oplossing. En kreeg daarbij de hulp van de onderzoeksgroep imec-SMIT-VUB gespecialiseerd in living lab onderzoek en imecs application prototyping-team.
Brussels by us spoort lokale actoren aan om na te denken over concrete oplossingen die de leefbaarheid in een wijk kunnen verbeteren. Denk aan nieuwe functies voor uitgewoonde kantoorgebouwen, kindvriendelijke ingrepen in het straatbeeld, leuke activiteiten op saaie pleinen, ...
Allemaal zaken die niet alleen de inwoners aangaan. Daarom peilt dit project naar de mening van iedereen die wel eens door de wijk passeert. Hoe? Door locatietechnologie te integreren in een digitale bevraging. Een kolfje naar de hand van imecs application prototyping-team.
Installeer je de Brussels by us-app op je smartphone? Dan passeer je tijdens een wandeling door onze hoofdstad langs verschillende beacons. Via een Bluetooth-connectie maken die een connectie met je app. Op dat moment word je gevraagd om een aantal vragen over die locatie te beantwoorden.
De app bevat ook een kaart met een aanduiding van alle beacons. Maar je kunt de vragen alleen beantwoorden als je ook effectief ter plekke bent.
Op die manier denken burgers actief na over de inkleding en de verschillende functies van publieke ruimtes in Brussel. En dat voor drie zones: de Noordwijk, de zone rond het voetgangersgebied in het stadscentrum en die rond de universiteitscampus VUB/ULB.
Meer weten? Ga naar de website van Brussels by us.
Het project loopt van januari 2019 tot en met december 2019, en werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op initiatief van de Staatssecretaris verantwoordelijk voor Informatica en Digitalisering.