FLEX-CT

Optimaliseer je R&D en productieprocessen met een unieke analysemethode voor materialen en producten.

Dit project krijgt steun van VLAIO.

In de medische wereld is de x-stralen-CT-scan al jaren ingeburgerd. Zo’n scan combineert foto’s uit verschillende hoeken om een 3D-beeld op te bouwen – bijvoorbeeld van je organen.

Wat als je die techniek ook zou kunnen gebruiken voor inspectie van materialen en producten? Dat zou heel wat mogelijkheden openen voor kwaliteitscontrole en R&D.

Complexe materialen langs de binnenkant tonen

Imec-Vision Lab en de Universiteit Antwerpen gebruiken een x-stralen-CT-scanner van TESCAN XRE in combinatie met unieke scan- en analysemethodes, om verschillende soorten materialen door te lichten. Dankzij het sterk doordringend vermogen van X-stralen is het mogelijk om 3D morfologische beelden te verkrijgen. En dus de binnenkant van complexe producten op het scherm te toveren. Zonder die producten te beschadigen.

Dit is mogelijk voor materialen van verschillende grootte (millimeter tot meter) en samenstelling (polymeren, metalen,...). En daardoor bruikbaar in quasi alle takken van de Vlaamse industrie: (kunststof) auto-onderdelen, elektronische componenten, 3D geprinte materialen, verpakkingen, voedsel, farmaceutica,...

ct scan ammoniet

X-stralen-CT-scans van een ammonietfossiel, AA-batterij, autosleutel, koffiekan, lithiumknoopbatterij (met doorsnede), computerchip en computermuis.

R&D en kwaliteitscontrole

Dankzij het COOCK-project FLEX-CT kun je als Vlaams bedrijf kennismaken met deze unieke X-stralen-analysemethode. En dat op twee domeinen:

  1. Gebruik de x-stralen-CT-scanner voor R&D-doeleinden – bijvoorbeeld voor de analyse van interne 3D-microstructuren in industriële objecten en materialen, of om nieuwe scanmethodes uit te testen.
  2. De ontwikkeling van X-stralenfasecontrastbeeldvorming, wat zorgt voor een verbeterd contrast voor lichtere materialen uit de industrie zoals plastics en voeding.
Accepteer marketing-cookies om deze content te kunnen bekijken.
Cookie-instellingen

Wil je onderzoeken of het de moeite loont om X-ray-CT-scanning te integreren in jouw bedrijf? Dan kun je bij ons terecht voor:

  • workshops en demodagen
  • advies voor een specifieke toepassing
  • toegang tot een unieke scanner en reconstructiesoftware
  • analyse en interpretatie van verkregen data
  • extra begeleiding en advies bij verdere ontwikkeling

Meer info vind je op www.uantwerpen.be/flexct

Bjorn de samber

Björn De Samber