Met de speerpuntclusters zet Vlaanderen in op meer innovatie door samenwerking op strategische domeinen. De technologische kennis van imec is daarbij vaak een cruciale hefboom.
Hoe kan een kleine regio uitblinken op het wereldwijde economische toneel? Door maximaal in te zetten op activiteiten waarin ze een verschil kan maken. En dat via samenwerkingen waarbinnen niet alleen bedrijven uit verschillende sectoren maar ook kennisinstellingen en overheden een rol opnemen.
Dat is het idee achter de speerpuntclusters die de Vlaamse Overheid heeft opgezet voor verschillende strategische domeinen. De speerpuntclusters:
De technologische expertise van imec biedt speerpuntclusters heel wat mogelijkheden tot innovatie. Hieronder vind je een overzicht.
Speerpuntcluster Catalisti wil de chemie- en kunststofsector in Vlaanderen verankeren, innovatiever en competitiever maken, en internationaliseren. Imec is onder meer betrokken bij deze initiatieven:
Speerpuntcluster Flux50 brengt bedrijven uit de energie-, bouw- en ICT-sector samen om te werken aan innovatieve en multidisciplinaire energie-oplossingen. Imec is, in het bijzonder via EnergyVille, onder meer betrokken bij deze initiatieven:
Speerpuntcluster VIL wil van Vlaanderen de Europese leider op het gebied van duurzame, digitale en wendbare logistieke oplossingen maken. Imec is onder meer betrokken bij deze initiatieven:
Speerpuntcluster Flanders’ FOOD draagt bij tot een innovatievere, competitievere en duurzamere agrovoedingsindustrie. Imec werkt al jaren samen met Flanders’ FOOD aan de ontwikkeling van nieuwe (sensor)technologie om productkwaliteit, productontwikkeling en procesbewaking te verbeteren. Die samenwerking heeft ook een belangrijke Europese dimensie, met steun aan initiatieven zoals het S3-partnership Smart Sensors 4 Agrifood. Flanders’ FOOD overlegt ook regelmatig met het OnePlanet Research Center.
Daarnaast is imec onder meer betrokken bij deze initiatieven:
De Blauwe Cluster wil competitieve en duurzame activiteiten op zee bevorderen. Imec is onder meer betrokken bij deze initiatieven:
Kris Van De Voorde