/Coronavirus-ademtest zoekt vrijwilligers

Coronavirus-ademtest zoekt vrijwilligers

Even ademen en na vijf minuten heb je het resultaat. Zo eenvoudig zou een coronatest moeten zijn. Imec werkt daaraan. En jij kunt helpen door bij ons te komen uitblazen.

Van bij het begin van de coronacrisis weten we hoe belangrijk wijdverspreid testen is. Toch blijft dat een hele opgave. En dat heeft ook te maken met de tekortkomingen van de huidige testmethodes.

De bekendste en betrouwbaarste is de PCR-test – afgenomen met een staafje in de neus en/of de keelholte. Die heeft drie grote nadelen:

  • Hij voelt onaangenaam voor de testpersoon.
  • Het duurt twee dagen voor je het resultaat hebt.
  • Hij moet worden afgenomen door medisch personeel.

Imec werkt aan een testmethode zonder al die minpunten. Het moet een ademtest worden die iedereen kan afnemen. En al na vijf minuutjes weet je ter plekke of je besmettelijk bent voor COVID-19.

Benieuwd naar de details? Bekijk deze Engelstalige webpagina of lees dit Nederlandstalige persbericht.

Kom bij ons uitblazen

Een laagdrempelige, snelle en betrouwbare ademtest is een krachtig wapen in de strijd tegen het coronavirus. We zouden hem bijvoorbeeld kunnen inzetten in de vertrekhal van de luchthaven. Of bij de ingang van een festival. Zodat iedereen het openbare leven veilig kan hervatten.

Bovendien kunnen we een eventuele volgende pandemie vermijden of verlichten als er zo’n ademtest klaarligt vóór er een nieuw virus de kop opsteekt.

Daarom is het zo belangrijk dat deze coronavirus-ademtest snel op punt staat. En daarbij is jouw hulp van groot belang. Door deel te nemen aan de eerste klinische proeven draag je je steentje bij aan de snelle vooruitgang van dit project.

Wat mag je verwachten?

Laat je je testen in het COVID-19-afnamecentrum Zeelstraat (KU Leuven) met de conventionele test? Dan krijg je de vraag of je je ook wilt laten testen met de nieuwe methode. De studieverantwoordelijke licht je in over hoe de studie verloopt, zodat je een bewuste beslissing kunt nemen.

Besluit je om mee te doen? Dan word je ingedeeld in een van de drie delen waaruit deze studie is samengesteld. Het deel waaraan je meedoet bepaalt hoe vaak je de ademtest uitvoert (maximaal drie) en of je een tijdje verder wordt opgevolgd.

Je deelname is vrijwillig. Zelfs nadat je hebt getekend, kun je de arts-onderzoeker laten weten dat je je deelname wilt stopzetten.

Bij elke test die je uitvoert krijg je een kleine tegemoetkoming.

Meedoen?

Zeg bij je aanmelding aan het COVID-19-afnamecentrum dat je vrijwilliger bent voor de coronavirus-ademtest. De studieverantwoordelijke zal je dan verder helpen.

Downloads