Twikit: personalisatie en massaproductie hand in hand

Mobiele user interface voor het personaliseren van een personenwagen, gegenereerd met behulp van Twikbot®.
Hetzelfde geldt voor andere sectoren: juwelen, relatiegeschenken, retail, interieur… Hoe kan je ‘made-to-fit’ producten toch schaalbaar in de markt zetten? Van het antwoord op deze vraag heeft Twikit een wereldwijde business opgebouwd. Met klanten als BMW (Mini), Philips en Swarovski. De Twikbot®, het software platform van Twikit, biedt hun een totaaloplossing om de grafische userinterface voor personalisatie door consumenten te koppelen aan de digitaal gestuurde productie. Dat werkt als volgt: de Twikit klant uploadt een technische 3D-tekening in Twikbot, geeft aan welke parameters de eindgebruiker binnen welke grenzen mag aanpassen: vorm, afmetingen, kleur, materiaal, textuur… Vervolgens genereert Twikbot® automatisch een interface voor de consument en dit voor websites, apps, kiosken… Tot slot creëert Twikbot® alle digitale bestanden die nodig zijn om het gepersonaliseerde product te produceren: input voor 3D-printers, lasercutters, CNC-machines of specifieke machines van de producent. Integratie met bestaande businesssoftware (SAP, Microsoft…) maakt onderdeel uit van het aanbod. Als de klant van Twikit geen eigen productiefaciliteiten heeft, kan hij terecht bij een van de fabrikanten die Twikit in haar netwerk heeft.
Van het antwoord op deze vraag heeft Twikit een wereldwijde business opgebouwd. Met klanten als BMW (Mini), Philips en Swarovski.
Dat er behoefte is aan degelijke software voor de volgende generatie digitale productie (digital manufacturing) mag duidelijk zijn. Waar de drie oprichters in 2012 als B2C bedrijf startten met een klein aantal eigen producten (relatiegeschenken op basis van hout en 3D-printing) kregen ze al snel interesse en feedback van giganten als Wal-Mart die hun op hun huidige B2B-koers zetten. Een goede beslissing. Inmiddels bestaat Twikit uit 32 personen, waarvan het merendeel gevestigd in het hoofdkwartier in Antwerpen en de rest verspreid over een recent opgericht filiaal in New York of reizend doorheen Europa en Azië. De grote versnelling kwam de laatste jaren. In 2015, toen het op dat moment achtkoppige Twikit-team een investering binnenhaalde van de groep Buysse & Partners. Vervolgens in 2017, met een bijna verdrievoudiging van de omzet ten opzichte van een jaar eerder. Een trend die zich ook dit jaar doorzet.
Belangrijk voor het huidige succes, zijn enkele keuzes uit de beginjaren. Zo zijn ze bij Twikit erg blij dat ze van bij de start de markt zijn opgegaan. Martijn Joris, refererend naar de bewuste omschakeling naar B2B dankzij externe feedback op hun minimal viable product: “Vaak zie je toch dat startups erg lang intern ontwikkelen. Ik zou alle startups aanraden om in de mate van het mogelijke zo snel mogelijk naar buiten te treden. Voor ons is dat cruciaal gebleken.” Ook was hun passage bij imec.istart in het eerste jaar na hun oprichting heel waardevol. Martijn Joris: “Het imec.istart-programma is interessant vanwege de initiële funding die je krijgt. Maar meer nog haalden we meerwaarde uit de hulp met het netwerk. Imec.istart hielp ons enorm om deuren te openen bij bedrijven. Daarnaast is er ook hun inhoudelijke expertise. Ze waren altijd ontvankelijk om hun eigen inzichten en de kennis vanuit hun netwerk open te stellen. Bijvoorbeeld wanneer we een sparringpartner nodig hadden bij het binnenhalen van investeerders. Tot op vandaag halen we waarde uit onze goede relatie. Zo heeft imec ons eerder dit jaar nog voorgesteld om mee te doen aan de Flanders New York Accelerator (FNYA). Dat is een programma in samenwerking met ERA, een van de meest vooraanstaande accelerators in Amerika. Onze deelname is heel belangrijk geweest om expertise op te doen over de zakelijke cultuur in Amerika waardoor we nu ook als Europese scale-up die markt kunnen openbreken.”
Waylay: voor wie waarde wil halen uit IoT-toepassingen
Een gelijkaardig verhaal krijgen we van Waylay. Piet Vandaele: “Meteen na onze oprichting in 2014 zijn we in het imec.istart-programma gestapt. We zaten in Gent, waren op zoek naar een kantoor en samen met het volledige aanbod van imec.istart, was de keuze voor ons snel gemaakt. Ik herinner me nog dat we onze allereerste medewerker hebben ontmoet in de istart-garage. Dankzij dit acceleratieprogramma hebben we in de eerste anderhalf jaar van Waylay ook de nodige productontwikkeling kunnen doen. Onder andere dankzij een IWT-project wat we met imec.istart hulp hebben binnengehaald.”

Waylay software helpt om efficiëntie te winnen of om nieuwe klantenservices uit te rollen bij IoT-toepassingen.
De problemen die Waylay oplost zijn drievoudig.
Ten eerste gaat hun software aan de slag met de grote hoeveelheden data en zet die om in (real-time) uitvoerbare acties (lees: automatisatie). Dit kan door algoritmes in te bouwen die uitgaan van de expertise van de klant. Bijvoorbeeld als die uit ervaring weet dat er iets grondig mis is als in zijn sensor parameter 1 stijgt terwijl parameter 2 daalt. Of dankzij data-analyse en patroonherkenning, al dan niet met behulp van zelflerende systemen. Bijvoorbeeld in de markt van slimme gebouwen, een van de markten waarin Waylay actief is. BIM-systemen (Building Information Modeling – software waarmee gebouwbeheerders bijvoorbeeld het energiemanagement aansturen) verzamelen enorme hoeveelheden data over de energiehuishouding van een gebouw. De Waylay-software helpt om daarin trends en afwijkingen te detecteren en op basis daarvan energieverbruik te optimaliseren.
Zo’n omzetting van data in kennis en acties is het meest nuttig als de informatie uiteindelijk ook bij de juiste stakeholder geraakt, binnen of buiten de bedrijfsmuren. Als tweede use case zorgt de Waylay-software dan ook dat de juiste informatie correct en veilig overgedragen kan worden bij de real-time aansturing van businessprocessen.
Als derde zorgt Waylay ook voor een verbinding tussen verschillende platformen. Vaak bestaan IoT-oplossingen immers uit producten van verschillende leveranciers die niet op elkaar zijn afgestemd. Bijvoorbeeld in de markt van smart homes en smart appliances, het tweede focusgebied van Waylay. Je kan thuis een slim lichtsysteem hebben van merk A en slimme luidsprekers van merk B, maar het is verre van evident dat deze ook slim met elkaar te verbinden zijn. Bijvoorbeeld elektronicagigant Conrad bouwde voor dit soort scenario’s op basis van Waylay-software een platform wat meerwaarde biedt dankzij services voor hun eindklanten.
Kort samengevat helpt Waylay software in de achtergrond om aan efficiëntie te winnen of om nieuwe klantenservices uit te rollen bij IoT-toepassingen. Inmiddels heeft Waylay meer dan veertig betalende klanten, waarvan heel wat bedrijven die Waylay’s automatisatie-technologie integreren in een totaaloplossing. Namen noemen mogen ze niet, omdat hun klanten de Waylay-software vaak als white label integreren in hun eigen oplossing. Maar de cijfers liegen niet. Met hun activiteit in drie continenten – Australië, Europa, Noord-Amerika – groeiden ze tot een bedrijf met meer dan twintig medewerkers. In 2015 was Waylay een van de winnaars van Challenge Up!, een gezamenlijke IoT-accelerator van Cisco, Intel en Deutsche Telekom. Een belangrijke industriële erkenning nog voor ze commercieel tractie hadden. Nadat in 2016 PMV en AAA-fund (Ark Angels Activator) als investeerders instapten, volgden nog meer onderscheidingen. In 2017 de Cool Vendor Award van Gartner en in 2018 vermelding in de Europese top100 innovators van mediabedrijf Red Herring.
De toekomst? Net zoals Twikit: verder de wereld veroveren. Met primaire focus op de V.S.
Meer weten?
- Schrijf in voor de open call van het imec.istart programma of lees over de recente imec.istart successen.
- Zin in een job bij Waylay of een carrière bij Twikit? Beide scale-ups zijn continu op zoek naar gepassioneerde medewerkers. Software developers staan steeds hoog op de wensenlijst, maar ook voor ondersteunende functies zoals sales en marketing kan je bij hen terecht. Passie gaat voor op expertise. Eagerness to learn en een gezonde dosis ondernemerschap blijven in startup- en scale-up land primair.

Piet Vandaele is CEO and medeoprichter van Waylay een cloudsoftwarebedrijf dat bedrijven toelaat om Internet of Things toepassingen te automatiseren. Piet Vandaele heeft uitgebreide ervaring in het naar de markt bengen van nieuwe B2B technologieën en heeft werkevaring in de sectoren van IoT, Machine to machine (M2M), predictive maintenance, device management en telecommunicatie. Piet Vandaele behaalde een Master in Elektrotechniek, een PhD in toegepaste wetenschappen en een MBA bij Vlerick Business School.

Martijn Joris is CEO en medeoprichter van Twikit, opgericht in 2012. Twikit levert 3D maatwerk oplossingen voor digitale productie, die merken en fabrikanten toelaten om gepersonaliseerde en op aanvraag gemaakte producten te leveren aan hun eindklanten. Het team werkt op het snijvlak van productontwerp en softwareontwikkeling. Martijn Joris is sinds 2007 actief in de sector van 3D printing sinds 2017 en een voorvechter voor deze nieuwe manier van produceren.
Gepubliceerd op:
31 augustus 2018