Coöperatieve R&D samenwerking
Beperk je risico’s en verlaag je kosten door samen met andere bedrijven precompetitief onderzoek te voeren.
Voorbeelden
Verken de manieren waarop imec de toekomst verandert.
imec.xpand
Wil je met nanotechnologie de markt op? Imec.xpand ondersteunt je van begin tot eind.
Spin-offs
Verken hier de lijst van spin-offbedrijven van de Vlaamse innovatiehub voor nano-elektronica en digitale technologie.

Mealhero: recept voor succes

Allemaal willen we gezond én lekker eten. Toch stranden we ’s avonds vaak met een bak afhaalchinees of een punt diepvriespizza. Hoe dat komt? Gebrek aan tijd, regelmaat en inspiratie. De Gentse start-up Mealhero biedt daarvoor een oplossing. En verfijnde zijn eigen businessrecept bij imec. 

Mealhero bracht zijn slimme kookoplossing in 2018 op de markt. Die bestaat uit: 

  • een assortiment vriesverse ingrediënten dat aan huis wordt geleverd in een maandelijkse foodbox 
  • een slimme stomer die de ingrediënten herkent en op basis daarvan de stoomtijden aanpast 
  • een app die je begeleidt bij het kookproces, je diepvriesvoorraad bijhoudt en je inspireert voor nieuwe combinaties van ingrediënten 

Dankzij dat systeem bereid je maar liefst 700 unieke gerechten die allemaal lekker en gezond zijn.  

Zoveel gebruiksgemak is alleen mogelijk dankzij een ingenieuze combinatie van vernieuwende technologieën. Daarvoor klopte Mealhero onder meer aan bij imec. 

Hulp bij softwareontwikkeling

Het application prototyping-team van imec stond klaar om Mealhero te ondersteunen bij zijn softwareontwikkeling – in het bijzonder de opstelling van het datamodel en de integratie op het IoT-cloudplatform. Dat verliep in drie stappen: 

  1. Het imec-team hielp bij de ontwikkeling van de architectuur van de software – de datamodellen. Daarvoor gebruikte het Duxis, een door imec ontwikkeld platform waarmee je relatief snel een datamodel opzet of aanpast. Via workshops leerde Mealhero om businessvereisten te vertalen naar de juiste softwarearchitectuur. 
  2. Daarna maakte het team een prototype van zo’n datamodel. Daarvoor keken ze naar de modellering van verschillende gegevens zoals voor- en achternaam van de gebruikers, maaltijden, gebruikersvoorkeuren, enzovoort. Ze namen ook de softwarecomponenten onder loep en maakten een schematische voorstelling van de componenten die moesten worden gebouwd en hoe die met elkaar in contact zouden staan. 
  3. Ten slotte maakte het imec-team een prototype van de back-end met voorbeeldcode, implementeerden ze het datamodel en maakten ze de juiste connecties tussen de verschillende componenten. 

Die voorbeeldcode was voor Mealhero een hefboom voor een efficiënte softwareontwikkeling. Zo werkten ze het prototype af tot een marktklaar product. Eens proeven? Bezoek hun website