alt
/i2AFO

i2AFO

Slimme enkel-voetortheses

smart_health

Het doel van i2AFO is om een technologieplatform te ontwerpen voor de ontwikkeling van slimme 3D-objecten. Als testcase worden ortheses onderzocht, uitwendig gedragen hulpmiddelen die abnormale bewegingen van gewrichten corrigeren. Daarvoor wordt een flexibele en intelligente enkel-voetorthese ontwikkeld. Die bevat sensoren en andere electronica die gewrichtvervorming monitoren. Zo worden de bewegingen van de voet en enkel van de patiënt geanalyseerd. De resultaten kunnen gebruikt worden om holistische en effectievere behandelingen voor wandelproblemen te ontwerpen op maat van de patiënt. i2AFO ontwikkelt ook energie-efficiënte software voor het platform die het mogelijk maakt om data in de cloud te verwerken. Zo vereenvoudigt het project de monitoring van en de feedbackmogelijkheden voor patiënten en hulpverleners.

Flexibele en draagbare electronica

Recente innovaties hebben van flexibele electronica een realiteit gemaakt. De electronica worden daarbij ingebed in kunststofvellen en blijven intact, terwijl de vellen door verhitting tot allerlei vormen geplooid worden. Deze techniek opent ook perspectieven voor medische technologieën, zoals gepersonaliseerde wearables. Maar ook andere sectoren kunnen vruchten plukken van dergelijke innovatie. Denk maar aan gaming, architectuur, automotive en andere industrieën waarbij gebruikersinterfaces ingezet worden.

Slimme monitoring van patiënten

Het productieproces van enkel-voetortheses is al decennialang identiek en leent zich daardoor perfect voor een testcase. Doordat de ortheses in het dagelijks leven door de patiënt gebruikt worden, buiten een labo-omgeving, kunnen dokters de effectiviteit ervan niet consequent meten. Dit creërt unieke uitdagingen op het vlak van monitoring. Door de ortheses van sensoren te voorzien, worden ze slim en maken ze een optimale opvolging mogelijk. Maar tot voor kort waren dergelijke prototypes oncomfortabel en niet praktisch in gebruik.

Klinisch gevalideerde technologie

Het i2AFO-consortium stelt daarom vier technische doelen voorop:

 • electronica succesvol implementeren in een thermogevormd kunststofvel;
 • sensoren, electronica, dataverwerking en draadloze overdracht integreren;
 • algoritmes ontwerpen die bewegingsdata in kaart brengen;
 • de orthese klinisch valideren bij ten minste drie patiënten.

Expertise in gezondheidzorg en ICT combineren

Lokale ziekenhuizen bieden niet alleen expertise in wandel- en bewegingsmodellering, ze stellen ook gespecialiseerde klinische omgevingen ter beschikking om de technologie te valideren. Diverse technologiepartners staan in voor de sensoren, dataverwerking, flexibele electronica, draadloze communicatie en het orthese-ontwerp.

“Het i2AFO-project heeft als doel een slimme enkel-voetorthese te ontwikkelen. Het voorziet ook ondersteunende software die rekening houdt met de recentste ontwikkelingen in thermogevormde en flexibele elektronica. Bedoeling is om in-vivobewegingsmonitoring bij patiënten met wandelproblemen mogelijk te maken. De technologie kan de basis vormen voor gebruiksersinterfaces en sensortoepassingen in tal van andere sectoren.”

i2AFO

Slimme enkel-voetortheses

i2AFO is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen

Het werd opgericht op 01.04.2017 en het project loop tot 31.10.2019.

Projectinformatie

Industrie

 • ACB
 • V!GO
 • vzw Sint-Lodewijk
 • UZ Gent

Onderzoek

 • imec - CMST
 • imec - IDLab - UGent

Contact

 • Project lead: Miguel Vermandel
 • Research lead: Jan Vanfleteren
 • Innovation manager: Piet Verhoeve