alt
/Hoof-MATE

Hoof-MATE

Een draagbare tracker voor training, voeding en gezondheidsmonitoring van paarden

smart_health

Hoof-MATE heeft tot doel paardenhouders te helpen om de prestatie van hun paarden te optimaliseren. Hiertoe wil het project een draagbaar monitoringsapparaat ontwerpen dat kan worden bevestigd in de paardenhoef. Door 24/7 data te verzamelen zal het energiezuinige IoT-apparaat de activiteit van het paard opvolgen in training, energieverbruik, gedrag en andere gezondheids- en prestatieparameters.

Bloeiende industrie, torenhoge investeringen                                                                                                                                                             

De paardensector in Vlaanderen is goed voor een jaarlijkse omzet van 800 miljoen euro. Terwijl geldprijzen bij internationale ruitertoernooien kunnen oplopen tot 800.000 euro, zijn ook de investeringsbedragen die nodig zijn om de industrie draaiende te houden zeer hoog. 

De impact van dure trainingssessies en voedingssupplementen op paarden is moeilijk te beoordelen. Het merendeel van deze trainings- en -voedingsplannen is immers gestoeld op ervaring, buikgevoel en algemene kennis. Bovendien kunnen ruiters de capaciteiten van hun dieren overschatten. Dit alles kan leiden tot blessures, medische problemen, veterinaire interventies of zelfs het vroegtijdig sterven van paarden. Het doel van dit project is om prestaties te kwantificeren en te verbeteren, maar ook om anomalieën in een vroeg stadium op te sporen met een draagbare activiteitstracker.

Inzichten de klok rond

Het Hoof-MATE project zal een multifunctionele activiteitstracker ontwerpen die data verzamelt over training, voeding en gezondheid. Het zal parameters opvolgen zoals het aantal stappen en sprongen, gespendeerde tijd in elke gang (stap, draf, galop), etc. Dankzij deze data kan een goede inschatting gemaakt worden van de trainingsbelasting van het paard, ook wanneer het wordt bereden door verschillende ruiters. Door de activiteitsgraad van het paard de klok rond te monitoren, kunnen de data ook dienen als input voor het voedingsplan. 

Daarenboven zal het apparaat automatisch afwijkingen in het gedrag van het paard detecteren. Zo kunnen  verzorgers snel waarschuwingssignalen oppikken en het tijdsinterval tot de tussenkomst van de dierenarts reduceren. De verzamelde data zullen ook worden ingezet om prestatiedoelstellingen te bereiken, financieel beter te scoren en de gezondheid van het paard optimaal te houden. 

State-of-the-art monitoringoplossing 

De belangrijkste voordelen van een draagbare tracker voor paarden zijn: accurate monitoring, gebruiksvriendelijkheid, het 24/7 monitoren zonder het dier te storen, en connectiviteit op afstand. Bestaande oplossingen schieten tekort op minstens één van deze vier vlakken. Door het samenbrengen van een consortium van industriespelers, onderzoekspartners en paardenhouders, heeft Hoof-MATE als doel om deze oplossingen te overtreffen door kerninnovaties in de volgende domeinen: 

 • Het ontwerp van een oplossing in de paardenhoef.
   
 • Kwaliteitsvolle draadloze communicatie op lange afstand – een kwaliteitsvol signaal van tenminste 200 meter zal worden gerealiseerd voor draadloze communicatie, met een optimaal antenne-ontwerp dat past in een paardenhoef. 
   
 • Optimale energiewinning en beheer – het systeem moet in staat zijn om autonoom, 24/7 te werken voor minstens zes weken aan een stuk, dankzij kinetische energiewinning gebaseerd op de bewegingen van de hoef van het paard, en voorspelling van de energievraag. 
   
 • Nauwkeurige meting van diverse gezondheidsparameters.
   
 • Nauwkeurige en snelle data-analyses – fysiologische, gedrags- en pathologische analyses zullen uitgevoerd worden om de hoge nauwkeurigheid, stabiliteit en snelle anomaliedetectie (binnen 10 minuten) van het apparaat te garanderen.
   
 • Wetenschappelijke validatie van het systeem. 

Stap voorwaarts in kennis

Het Hoof-MATE consortium zal een monitoringapparaat ontwikkelen dat superieur is aan de oplossingen die vandaag beschikbaar zijn op de markt. Het zal zowel inzake kennis als technologie een grote stap voorwaarts betekenen dankzij vier kentrekken: nauwkeurige en wetenschappelijke onderbouwde gezondheidsparameters en activiteitsmonitoring, gebruiksvriendelijkheid, het 24/7 opvolgen zonder het paard te storen, en draadloze communicatie op lange afstand.

 

"Hoof-MATE zal een draagbaar monitoringapparaat ontwerpen dat in de hoef van het paard kan worden bevestigd. Door 24/7 data te verzamelen zal dit energiezuinige apparaat de vooruitgang van het dier opvolgen inzake training, activiteit, energieverbruik, gedrag en andere gezondheids- en prestatieparameter, alsook het detecteren van anomalieën in een vroeg stadium."

Hoof-MATE

Een draagbare tracker voor training, voeding en gezondheidsmonitoring van paarden

 

Hoof-MATE is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen

 

Het werd opgericht op 01.06.2019 en het project loopt tot 31.05.2021

Projectinformatie

Industrie

 • Equicty
 • NXP Semiconductors België
 • Stoeterij Hidalgo
 • Verhaert New Products & Services

Onderzoek

 • imec - IDLab IBCN – UGent
 • imec - WAVES – UGent
 • UGent - Faculty of Veterinary Medicine

Contact

 • Project lead: Rudy Van Raemdonck
 • Research lead: Margot Deruyck
 • Proposal Manager: Margot Deruyck
 • Innovation manager: Eric Van der Hulst