zeker gezond
/Zeker Gezond: app- en websiteontwikkeling volgens beproefd recept

Zeker Gezond: app- en websiteontwikkeling volgens beproefd recept

Het Vlaams Instituut Gezond Leven maakte een website en app die gezond koken gemakkelijk maken. Imec begeleidde hen volgens het onfeilbare livinglabs-recept: exploreren, cocreëren en testen.

“Brood is ongezond.” “Eet alleen rauwe producten.” “Zorg voor zoveel mogelijk kleuren op je bord.” ...

Wil je gezonder eten? Dan heb je snel de buik vol van een overvloed aan voedingstips. Je weet niet welke je moet geloven. Bovendien staan ze vaak mijlenver van je dagelijkse gewoonten, waardoor je na drie dagen afhaakt.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven wil het gemakkelijker maken om gezond te eten. Het lanceerde daarom een website en app. 

Voor de ontwikkeling daarvan stond imec mee in de keuken. Door de gebruikers erbij te betrekken, garandeerden we dat het eindresultaat bij de juiste doelgroepen in de smaak valt. 

Exploratie

De afbakening van die doelgroepen stond als eerste op het programma. Imec zette daarvoor een Innovatrix-workshop op met medewerkers van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Hun conclusie? Alleenwonenden en jonge gezinnen hongeren het meest naar gezonde recepten en voedingstips. Logisch dus om je te richten op hún verwachtingen.

Cocreatie

Vervolgens organiseerde imec twee cocreatiesessies. Daarin spitten de deelnemers de problemen uit waar mensen tegenop lopen als ze gezonder willen eten. Om zo te bedenken hoe de app en website kunnen helpen om die obstakels uit de weg te ruimen.

Imec haalde er appbouwer Endare bij voor een user story mapping-workshop. Die draaide rond vragen als:

  • Welke weg zouden gebruikers afleggen in de app?
  • Welke mogelijkheden moeten er zeker in?
  • Wat krijgt best prioriteit? En wat kan wachten?

Testen

Op basis van al die ideeën ontwikkelde Endare een eerste versie van de app. Die legden we een onder de loep tijdens een concepttest

Na de verwerking van die feedback volgde de vuurproef: een drie weken durende veldtest door meer dan negentig gebruikers. Zo’n veldtest is kwantitatief: door middel van gestandaardiseerde surveys delen de deelnemers informatie over hun gebruik en geven ze aan of de functionaliteiten beantwoorden aan hun verwachtingen.

Na de kwantitatieve volgde de kwalitatieve evaluatie. Acht van de deelnemers – overtuigde fans én twijfelaars – kregen een uitnodiging voor een diepte-interview. Op basis van hun opmerkingen maakten de ontwikkelaars nog een paar kleine aanpassingen.

Aan tafel!

Het resultaat van die gestructureerde aanpak is Zeker Gezond: een uiterst toegankelijk verzameling van goedkope recepten die beantwoorden aan de meest recente richtlijnen voor betrouwbare voeding.

Kun je zelf hulp gebruiken bij de ontwikkeling van je dienst of product? Dan bespreken we graag de mogelijkheden met je. Verken onze innovatiediensten of neem meteen contact op voor een afspraak.