Data is de waardevolste grondstof van de eenentwintigste eeuw. Maar zelfs wie er massa’s van bezit, kan zich nog niet rijk rekenen. Want zo’n schat aan informatie heeft pas waarde als ze leidt tot vernieuwende toepassingen.
Hoe je die toepassingen ontdekt? Daag een verzameling creatieve geesten uit tijdens een hackathon. En schakel imec in voor deskundige coaching.
EMODnet (European Marine Observation and Data Network) zwémt in de data: van gegevens over visbestanden tot topografische beschrijvingen van zeebodems. Bovendien stelt het die informatie voor iedereen beschikbaar.
Dat biedt kansen voor een reeks vernieuwende mariene en maritieme applicaties. Om die uit de grond te stampen, organiseerde EMODnet voor de tweede keer een hackathon. Open Sea Lab II vond plaats van 4 tot 6 september 2019 in Gent.
Zo’n 80 vernieuwende denkers uit 17 landen deden mee. Onder hen heel wat studenten, maar ook datawetenschappers, beleidsadviseurs, ondernemers, ... De deelnemers hoefden geen specifieke ervaring voor te leggen. Voor hen was de hackathon net een uitgelezen kans om nieuwe vaardigheden op te doen.
Drie dagen lang konden ze rekenen op coaching door experts, bijvoorbeeld van imec. Tijdens workshops spijkerden ze hun kennis grondig bij. Imec organiseerde bijvoorbeeld sessies rond:
Voor een hackathon kom je best goed uitgeslapen aan de start. Want er wordt drie dagen lang intens gewerkt. Het volledige traject van het Open Sea Lab zag er zo uit:
Imec leverde een van de juryleden en coördineerde de jurering. De hoofdprijs ging naar Team Ilvo, dat een interactieve tool ontwikkelde waarmee ook niet-specialisten de staat van visbestanden kunnen inschatten.
Tweede plaats was voor Digital Twin North Sea II, een tool om de impact van de bouw van een windmolenpark te visualiseren.
Byte Bear kaapte de derde plaats weg met een interactieve en educatieve app om je dagelijkse keuzes te linken aan hun ecologische impact.
De prijzen die ze mee naar huis namen, varieerden van zes maanden incubatortijd tot de kans om te pitchen op een event van de Europese commissie.
Zin om zelf een hackathon op te zetten? Vergroot je kans op een rijke vangst aan ideeën: laat je deskundig begeleiden door imec.