Burgers betere zorg en meer levenskwaliteit bieden, wie wil dat nu niet? Met behulp van data kán het ook. Maar dat potentieel blijft vandaag nog zwaar onderbenut.
Om beter te begrijpen hoe dat komt, bracht imec samen met koepelorganisatie Zorgnet-Icuro in kaart hoe Vlaamse ziekenhuizen vandaag omgaan met data, wat ze ermee zouden willen doen en welke obstakels tussen droom en daad staan. Daarvoor interviewden ze verschillende medische en IT-verantwoordelijken van ziekenhuizen in Vlaanderen.
Wat blijkt? Ziekenhuizen beschikken over enorm veel data die kostbare informatie bevatten. Maar die info benutten ze vandaag nog niet of onvoldoende. “Het is alsof we 10 versnellingen hebben waarvan we er maar 2 gebruiken”, vertelt Dorien Goubert, innovatiemanager bij imec gespecialiseerd in FAIR health data.
“Bij innoveren denken we vaak aan ‘nieuwe dingen uitvinden’. Maar de belangrijkste grondstof voor vernieuwing hébben we al: data.”
Dorien Goubert
innovatiemanager bij Imec
Administratie ...
Vandaag gebruiken onze ziekenhuizen data vooral voor zaken die weinig met zorg te maken hebben. Bijvoorbeeld om te rapporteren aan de overheid, werkroosters voor medewerkers op te maken, de capaciteit in het ziekenhuis te monitoren (o.a. aantal ligdagen), de facturatie te automatiseren, het gebruik van nomenclatuurcodes op te volgen, ...
… maar amper zorg
Kijken we naar het gebruik van data voor klinische doeleinden, dan bestaan er vandaag (veel te) weinig toepassingen. Nochtans ligt daar een enorme opportuniteit, beseffen de Vlaamse ziekenhuizen.
Zo kunnen data helpen om de klinische besluitvorming te verbeteren, wetenschappelijk onderzoek met farma, healthtech en onderzoeksinstellingen te ondersteunen, zorg beter af te stemmen op de noden van patiënten (value-based healthcare), enzovoort.
Barrières
Als iedereen wéét dat die kansen er zijn, waarom grijpt niemand ze dan? Daar zien de ziekenhuizen verschillende oorzaken voor:
- Kwantiteit: de hoeveelheid data in ziekenhuizen groeit te snel om te kunnen verwerken, zeker met de aanpak die we vandaag hanteren.
- Kwaliteit: vooraleer je info met een klinische meerwaarde uit data kan halen, moeten de juiste data op de juiste manier geregistreerd worden. Dat is vandaag lang niet altijd het geval.
- Interoperabiliteit: veel actoren in de zorg registreren data vandaag op een andere manier. Vaak zitten data ook nog eens opgeslagen in een silo waar anderen geen toegang toe hebben. Om informatie uit data te kunnen halen, moet de registratie gestandaardiseerd verlopen (zodat je data kan samennemen voor analyses) en moeten data-opslagplaatsen toegankelijker worden.
- Prioriteit: investeren in kwalitatieve, interoperabele data is vandaag voor veel ziekenhuizen (nog) geen prioriteit. Verschillende factoren spelen daarbij een rol: een gebrek aan kennis en capaciteit, het ontbreken van een duidelijk signaal van de overheid, slechte ervaringen met overbodige maar verplichte registraties, terughoudendheid om data met andere stakeholders te delen, ...
Positieve evolutie
Om die barrières weg te werken, is technologische kennis nodig. Maar ook en vooral een sense of urgency: het besef dat we meer móeten doen met de data die we hebben. Omdat de burger, de patiënt, daar recht op heeft. En omdat een datagedreven gezondheidszorg noodzakelijk is om de uitdagingen van morgen op te vangen.
Dorien Goubert: “Het goede nieuws is dat steeds meer mensen in de sector die sense of urgency voelen en de krachten bundelen om het potentieel van health data te ontsluiten. Met imec bouwen we daar graag aan mee en willen we een partner zijn voor overheden, zorgactoren en bedrijven die technologische kennis en expertise zoeken om meer te halen uit hun gezondheidsdata.”
Meer weten?
- Op zoek naar technische ondersteuning om het potentieel van jouw health data beter te benutten? Neem contact met ons op via dorien.goubert@imec.be.
- Het integrale rapport van de bevraging van Imec en Zorgnet-Icuro bekijken? Klik hier.
Gepubliceerd op:
28 maart 2022