Op vrijdag 20 mei vond de eerste editie van het Learning Bytes Festival plaats op Kortrijk Weide. Het festival zet zo het vijfjarig bestaan van het imec Smart Education programma in de verf. Dit Vlaanderen-brede programma wordt vanuit Kortrijk aangestuurd door itec, een imec onderzoeksgroep aan KU Leuven met als uitvalsbasis de Kulak campus in Kortrijk.
Wereldspeler imec
Imec Vlaanderen werd opgericht in 1984 en is intussen uitgegroeid tot een wereldvermaard onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie. Itec is een imec onderzoeksgroep binnen KU Leuven en voert interdisciplinair onderzoek uit rond het ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van gepersonaliseerde en adaptieve digitale oplossingen, met als voornaamste impactdomeinen Smart Education (onderwijs en training) en Smart Health. Itec bundelt expertise uit verschillende disciplines: onderwijskunde en psychologie (instructiepsychologie en statistiek), toegepaste taalkunde (taalverwerving en taaltechnologie) en computerwetenschappen (machine learning en symbolische AI).
Smart Education
In 2017 lanceerde imec het Smart Education-programma, dat met educatieve technologieën onderwijs en levenslang leren wil ondersteunen. Aan de hand van uitgebreid onderzoek en innovatieprojecten bouwt het Smart Education-programma aan toekomstgerichte oplossingen waarmee slimmer geleerd, onderwezen en getraind kan worden. Dat gebeurt met de ondersteuning van vele bedrijven en onderwijspartners. De coördinatie van het Smart Education-programma ligt bij itec. Dat KU Leuven campus Kulak Kortrijk een trekker is op vlak van onderwijsinnovatie, staat dus buiten kijf.
Learning Bytes
Het Learning Bytes Festival, opgezet als beurs waar bezoekers aan de hand van demo’s kennis konden maken met de projectresultaten van het programma, is een initiatief in samenwerking met Stad Kortrijk, Hangar K en imec Vlaanderen. Op het festival kregen bezoekers ook de kans om in gesprek te gaan met imec-onderzoekers en de vele partners aanwezig op de beurs. In de parallelle sessies kwamen ze meer te weten over de vier kerndomeinen van het Smart Education programma: complex leren, learning analytics, collaboratief leren en leerruimtes. Maar er werd ook gekeken naar de toekomst. Zo was er onder meer een keynote over de plaats van artificiële intelligentie in de ondersteuning van onderwijs verzorgd door professor Inge Molenaar van de Radboud Universiteit.
Hoofd van itec en tevens vicerector van KU Leuven Piet Desmet blikt tevreden terug op het festival:
“Dit event geeft aan dat onderzoek naar educatieve technologie een hoge graad van maturiteit en impact heeft bereikt, mede dankzij het krachtige ecosysteem dat zich in dit domein vanuit Kortrijk en heel Vlaanderen heeft gevormd. Het is een domein waar onderzoek, onderwijs, overheid en ondernemers de handen in elkaar slaan om Vlaanderen meer dan ooit op de internationale kaart te zetten. Dat imec ervoor kiest om haar West-Vlaamse poot op Smart Education te focussen is de spreekwoordelijke kers op de taart."
Benieuwd naar enkele sfeerbeelden?
Gepubliceerd op:
30 mei 2022