Cybersecurity

Onderzoeksprogramma cybersecurity

Als onderdeel van het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity onderzoekt imec hoe we beveiligingsaspecten kunnen verankeren in de hardware van IT-systemen.

Cybercriminaliteit is zo oud als de computer zelf. En heeft helaas ook een veelbelovende toekomst. Want bedrijven en overheden worden almaar afhankelijker van digitale platformen. En er ontstaan nieuwe manieren om die platformen te kraken: tegen een kwantumcomputer dreigt geen enkele cryptografische sleutel het langer dan een paar minuten vol te houden.

In de zoektocht naar nieuwe beveiligingssystemen bezetten Vlaamse onderzoekers en bedrijven een koppositie. Er is niet alleen aandacht voor softwarestrategieën zoals cryptografie maar ook voor veiligheidsfuncties op hardwareniveau.

Basisonderzoek

In 2019 keurde de Vlaamse regering het Vlaams Beleidsplan Cybersecurity goed. Het eerste luik daarvan stimuleert strategisch basisonderzoek op het gebied van:

  • software- en applicatiebeveiliging
  • toegangscontrole en bescherming van data
  • systeem- en netwerkbeveiliging
  • technologische bouwblokken voor cybersecurity

Een van die bouwblokken binnen dat laatste luik steunt op de expertise van imec: de ontwikkeling van chips met ‘ingebakken’ veiligheidsaspecten.

Drie sporen voor beveiliging op hardwareniveau

Het imec-onderzoek binnen het cybersecurity-onderzoeksprogramma verloopt via een nauwe samenwerking tussen het imec-departement Advanced Reliability Robustness and Test (AR²T) en de onderzoeksgroep COSIC aan de KU Leuven. Het verkent drie sporen:

1. Physical unclonable functions (PUF)

Geen twee chips zijn identiek. Door zogenaamde procesvariaties treden er tijdens de productie heel kleine verschillen op. Die kan niemand veranderen of kopiëren. En zijn dus uitermate geschikt als basis voor cryptografische sleutels.

Meer weten? Lees dit artikel (enkel beschikbaar in het Engels).

2. Ontwikkeling van een fraudebewuste leeftijdscontrole voor chips (silicium-odometer)

Een van de bloeiende takken van cybercriminaliteit is de namaak van chips, of de verkoop van tweedehands chips als nieuw. Om die fraude tegen te gaan, zou het nuttig zijn als elke chip beschikte over een silicium-odometer – vergelijkbaar met een kilometerteller voor auto’s. Een cruciaal bouwblok voor zo’n odometer is een ring-oscillator waarvan bijvoorbeeld het degradatieproces ons meer vertelt over de leeftijd van de chip. Imec ontwerpt testcircuits om die ring-oscillatoren beter te doorgronden.

3. Onderzoek naar biometrische authenticatie via machine learning in hardware

Bij biometrische authenticatie kan je computersysteem je identiteit verifiëren door gebruik te maken van biometrische eigenschappen zoals je vingerafdruk. Imec onderzoekt hoe dat gemakkelijker, energiezuiniger en veiliger kan via algoritmes die worden samengesteld via machine learning in de hardware.

Meer weten?

Stel je vraag