Een betere gebruikerservaring dankzij haptische feedback via geluidsgolven
Met haptische feedback kan een computer of apparaat de gebruiker een signaal geven via tastreceptoren in de huid. Een nieuwe toepassing van haptische feedback is het gebruik van ultrasone golven om een klein drukveld te genereren. De gebruiker voelt bij dat veld dan een lichte trilling. De mogelijkheden van deze techniek zijn nog niet volledig in kaart gebracht, maar bij het SHAKE-project wordt wel verder onderzoek gedaan naar de gevolgen en toepassingsmogelijkheden van dit soort haptische feedback, om zo een realistische virtuele knop te maken die de gebruiker als het ware kan ‘indrukken’.
De interactie tussen mens en machine is een veelbesproken onderwerp, zeker nu allerlei industriële processen in toenemende mate worden geautomatiseerd. Met haptische feedback – denk bijvoorbeeld aan de trilling van je smartphone – kan een apparaat de gebruiker ‘aanraken’ en zo informatie overbrengen. Bij de nieuwste vormen van haptische feedback is er geen rechtstreekse aanraking tussen het toestel en de huid van de gebruiker, maar geeft het apparaat via de lucht feedback, die de gebruiker als een soort trilling waarneemt. Over de gebruikerservaring bij deze vorm van haptische feedback is weinig bekend.
Achter het SHAKE-project schuilt een team van deskundigen met kennis van allerlei werkvelden, zoals de gebruikerservaring, augmented reality, akoestiek, hardware en software. Het team zal een veilige virtuele knop ontwerpen, compleet met hardware en software, waarmee de gebruiker door middel van visuele, auditieve en haptische technologie echt het gevoel krijgt een knop in te drukken.
In het SHAKE-project wordt de gebruikerservaring van haptische feedback met ultrasone golven op drie manieren bestudeerd:
Het SHAKE-project ontwikkelt niet alleen een virtuele knop, maar biedt de projectleden ook de kans om hun inzicht in haptische feedback uit te diepen en de marktwaarde te onderzoeken van verschillende toepassingsvormen. Daarnaast zal het team een veiligheidsrapport en richtlijnen opstellen over het toekomstige gebruik van deze technologie.
“In het SHAKE-project wordt onderzoek gedaan naar de effecten en mogelijke toepassingsgebieden van haptische feedback via gerichte ultrasone golven in de lucht. Ook onderzoekt het project in hoeverre de combinatie van haptische en visuele feedback kan worden gebruikt om een levensechte virtuele knop te ontwerpen die de gebruiker als het ware kan ‘indrukken’.”
Een betere gebruikerservaring dankzij haptische feedback via geluidsgolven.
SHAKE is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec, Innoviris en Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Het werd opgericht op 01.06.2018 en liep tot 31.05.2020.