imec.icon-rhetoric
/RHETORiC

RHETORiC

Haat Bestrijden met Redactionele Tools voor Online Reacties en Berichten

smart_infotainment

Het internet is een ideaal platform om iedereen een stem te geven en zo democratische debatten te stimuleren. De keerzijde van de medaille is evenwel dat er weinig of geen controle bestaat, waardoor socialemediagebruikers haatzaaiende en polariserende commentaren vrij kunnen verspreiden. Voor mediahuizen is het vaak dweilen met de kraan open. Daar wil het project RHETORiC iets aan doen. Door interface-elementen te ontwerpen in combinatie met machine learning werkt het aan semiautomatische tools om ‘giftige’ berichten te identificeren en te bestrijden. Het doel: constructieve bijdragen aan online debatten faciliteren en stimuleren.

Moderators minder effectief door nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden

Alsmaar meer Belgische organisaties die online content publiceren zien zich gedwongen om lezerreacties op nieuwsartikels uit te schakelen. Pogingen van overheden en nieuwskanalen om een meer positieve dialoog tot stand te brengen bleken tot nu ondoeltreffend. Dat heeft te maken met nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden op het internet, zoals het delen van socialemediaberichten, memes en andere visuele commentaren. Het is bijna onbegonnen werk om automatisch alles te filteren. Het gevolg: een veilige, open en respectvolle online debatarena is vaker fictie dan feit.

Een platform voor evenwichtige politieke discussies

Het RHETORiC-project focust in hoofdzaak op twee cases: jongeren (16 tot 25 jaar) bij VRT NWS en het bredere lezerspubliek van Het Nieuwsblad, een merk van Mediahuis. Onderzoek toont immers aan dat begeleiding op jonge leeftijd zorgt voor tolerantie en perspectief bij politieke communicatie. Een studie van VRT wijst bovendien op het gebrek aan een platform voor betekenisvolle interactie tussen jongeren met een interesse in politiek. Daarom ondersteunt RHETORiC jonge mensen, en bij uitbreiding alle Vlamingen, bij het formuleren van constructieve argumenten. Hoe? Met de creatie van digitale tools, gebaseerd op onderzoek en best practices van interacties tussen mensen en computers.

Focus op drie sleutelinnovaties

Het multidisciplinaire team van RHETORiC bestaat uit experten op het vlak van mediapublicaties, analisten van schriftelijke en visuele mens-computerinteracties en specialisten in digitale burgerparticipatie. Samen streven ze naar deze drie innovatiedoelstellingen:

 1. Het ontwerp van interface-elementen die cognitieve biases presenteren en templates voor constructieve argumentatie aanbieden.
 2. De ontwikkeling van effectieve, semiautomatische moderatietools, zowel voor visuele als tekstuele reacties.
 3. De creatie van formats voor inclusief nieuws, met ruimte voor online conversaties.

RHETORiC zal zo een prototype ontwikkelen met een dashboard voor moderators van nieuwskanalen. Daarnaast zal het ook reactietools voor mediagebruikers bevatten, die verbonden zijn met de redactionele flow van VRT NWS en Het Nieuwsblad en gelinkt aan de eigen platformen (app en website)

Bewezen waarde in levensechte scenario’s van nieuwsconversaties

Het prototype van RHETORiC zal nieuwe inzichten leveren in hoe men effectief burgerparticipatie in online debatten stimuleert. Gebruikerstesten zullen intussen het succes van de tools meten aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Het doel: evenwichtige, beschaafde en aangename debatten.

Met interface-elementen en machine learning wil RHETORiC semiautomatische tools creëren om ‘giftige’ berichten te identificeren en te bestrijden. Het doel: constructieve bijdragen aan online debatten faciliteren en stimuleren.

 

Download leaflet

RHETORIC leaflet

Klik op de afbeelding om de leaflet te downloaden.

RHETORIC

Haat Bestrijden met Redactionele Tools voor Online Reacties en Berichten.

RHETORIC is een imec.icon research project gesubsidieerd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Het project werd opgericht op 01.10.2019 en loopt tot 30.09.2021.

Projectinformatie

Industrie

 • Textgain
 • Tree
 • VRT
 • Mediahuis
 • Wieni

Onderzoek

 • imec – IDLab Data Science Lab – UGent
 • imec - mintlab - KU Leuven

Contact

 • Project lead: Luk Overmeire
 • Research lead: Peter Lambert
 • Proposal Manager: David Geerts
 • Innovation manager: Eric Van der Hulst