/NewsButler

NewsButler

Een intelligente, gepersonaliseerde nieuwsmachine met een contentstroom die wordt beheerd door de gebruiker 

smart_infotainment

Mensen die online het nieuws lezen, krijgen daarbij gepersonaliseerde aanbevelingen, op basis van algoritmes die hun voorkeuren voorspellen. Die voorspellingen zorgen echter vaak voor een eindeloze lus van gelijkaardige nieuwsartikels. Om dit te vermijden, ontwikkelt het NewsButler-project een slimme contentstroom en een redactionele optimalisatiemachine. Daarmee kunnen lezers én redactieteams een gepersonaliseerde, door de gebruiker beheerde nieuwsstroom genereren.

Strijd tegen nepnieuws

Hoewel grote technologiebedrijven voldoende middelen hebben om gesofisticeerde digitale tools te ontwikkelen, leiden hun inspanningen op het vlak van digitale personalisatie vaak tot een overdaad aan onnodige of foutieve informatie. Uitgevers die echt kwalitatieve nieuwsinhoud willen bieden, ontwikkelen daarom beter een eigen platform voor mediagebruik. Op die manier kunnen ze – dankzij een grotere tevredenheid van hun lezers – concurreren inzake prijs en nieuwsinhoud op hun platform. 

Nieuwe tool en nieuw prijsmodel

Het NewsButler-consortium brengt experts uit de nieuwswereld samen met specialisten in machine learning en mens-computerinteractie. Samen ontwikkelen ze tools voor gepersonaliseerde aanbevelingen, gebaseerd op een combinatie van menselijke en artificiële intelligentie. Daarnaast onderzoekt het project nieuwe business- en verdienmodellen voor de tools. 

Samenspel van menselijke en artificiële intelligentie

Het NewsButler-project richt zich tot drie doelgroepen: lezers, redacteurs en uitgevers van online nieuws. Het project zal zorgen voor: 

 1. relevante, gepersonaliseerde aanbevelingen voor nieuwsinhoud;
 2. nieuwe nieuwskanalen met ingebouwde chatbots;
 3. beter inzicht in de verwachtingen van gebruikers en meer controle over de aanbevolen inhoud;
 4. een aanpak met maximale conversie en behoud van gebruikers;
 5. een inschatting van de bereidheid van gebruikers om te betalen en over te stappen op nieuwe tools, en nieuwe verdienmodellen voor die tools.

Meer diversiteit en kwaliteit in nieuwsstromen

Bovenop de optimalisatiemachine voorziet het NewsButler-project ook een dashboard dat contentstromen analyseert en aanbeveelt. Het project ontwikkelt daarnaast een intelligente nieuwsbot als interface tussen de machine en de gebruikers. Die krikt de diversiteit en kwaliteit van de aanbevolen nieuwsstroom op. Bovendien vermijdt de bot dat er steeds gelijkaardige artikelen worden aangeboden. Op die manier biedt het project een duurzaam alternatief voor ‘nepnieuws’.

 

“Door menselijke en artificiële intelligentie te combineren, creëert het NewsButler-project een slimme contentstroom en een redactionele optimalisatiemachine. Daarmee kunnen lezers én redactieteams een gepersonaliseerde, door de gebruiker beheerde nieuwsstroom genereren.”

NewsButler

Een intelligente, gepersonaliseerde nieuwsmachine met een contentstroom die wordt beheerd door de gebruiker

 

NewsButler is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec en Agentschap Innoveren & Ondernemen

 

Het werd opgericht op 01.09.2018 en het project loopt tot 31.08.2020

Projectinformatie

Industrie

 • Bothrs
 • ML6 - Skyhaus
 • Roularta Media Group

Onderzoek

 • imec - ITEC - KU Leuven
 • imec - SMIT - VUB

Contact

 • Project Lead: Nick Dutry
 • Research Lead: Celine Vens
 • Proposal Manager: Nick Dutry
 • Innovation Manager: Steven Van Assche