Live-G
/LIVE-G

LIVE-G

Videostreaming met minimale vertragingen via 5G

smart_infotainment

Streamen met weinig tot geen vertraging en de mogelijkheid om snel tussen kanalen te zappen zijn twee belangrijke voorwaarden voor mediagebruikers om (meer) tijd te spenderen op een videoplatform. Maar betrouwbare, hoogkwalitatieve videostreaming voor live events blijft technologisch uitdagend, waarbij grote vertragingen eerder regel dan uitzondering zijn. LIVE-G wil dit verhelpen door een totaaloplossing te ontwerpen en te ontwikkelen, inclusief videocodering, -transport en -distributie. Het doel: een optimale videocontributie en -distributie over 5G-netwerken.

Vraag naar hoogkwalitatieve, betrouwbare live video stijgt snel

Gebruikers van videoplatformen willen een minimale vertraging wanneer ze live events zoals sportwedstrijden en concerten bekijken. Net zoals ze de mogelijkheid willen om met een enkele swipe of muisklik van kanaal te veranderen. Maar aanbieders van online video kampen met technologische uitdagingen om aan die wensen tegemoet te komen. Bovendien is het duur om hoogkwalitatieve livestreams toe te leveren naar de controlekamers van de aanbieders. Het gevolg is dat vertragingen van enkele of zelfs tientallen seconden vrij normaal zijn.

De opkomst van krachtige 5G-technologie

De nieuwe mobiele 5G-technologie biedt verschillende troeven ten opzichte van 3G en 4G: betere betrouwbaarheid, hogere bandbreedtes en een lagere vertraging. Daardoor is het uitermate geschikt voor kritieke toepassingen met hoge datasnelheden en binnen verschillende domeinen zoals IoT, AR, VR en end-to-end videocontributie en -distributie met lage vertraging voor het uitzenden van live events.

De voordelen van 5G optimaal benutten

Bij het creëren van een end-to-end, 5G-gebaseerde totaaloplossing voor livestream video zal het LIVE-G consortium 5 innovatiedoelen aanpakken:

 • het gebruik van 5G ‘slices’ voor een optimale live videobijdrage via private en publieke 5G-netwerken;
 • coderings- en transportprotocollen voor hoogkwalitatieve video met lage vertraging via 5G;
 • het potentieel van multicasten via 5G om meer kijkers te bereiken met minder coderings- en bandbreedtevereisten;
 • optimale coderings- en transportprotocollen voor multicast distributie van video;
 • een snelle omschakeling tussen live camerabeelden mogelijk maken voor een groot publiek.

Streamen met betere kwaliteit, meer kijkers en sterkere functionaliteiten

Tijdens het project zal het LIVE-G consortium bijdragen tot de domeinkennis via onder meer patenten, rapporten, studies, nieuwe technologieën, algoritmes en softwaremodules. Daarnaast zal LIVE-G ook een prototype ontwikkelen om aan te tonen hoe sterk 5G vertragingen beperkt bij real life videocontributie en
-distributie.

LIVE-G ontwerpt en ontwikkelt een technologische totaaloplossing, inclusief videocodering, transport en levering voor een optimale videocontributie en -distributie over 5G-netwerken.

Download leaflet

leaflet LIVE-G

LIVE-G

Videostreaming met minimale vertragingen via 5G.

 

LIVE-G is een imec.icon onderzoeksproject gefinancierd door imec, Innoviris en Agentschap Innoveren & Ondernemen.

 

Het werd opgericht op 01.10.2020 en eindigde op 31.03.2023.

Projectinformatie

Industrie

 • Theo Technologies
 • Citymesh
 • EMG Belgium
 • Telenet Group

Onderzoek

 • imec – IDLab – UGent

Contact

 • Project lead: Johan Vounckx  
 • Research lead: Peter Lambert
 • Proposal Manager: Niels Van Kets
 • Innovation manager: Steven Van Assche